Premium

Woon- zorgcentrum De Nieuwpoort laat geen nieuwe bewoners toe omdat geen huisarts in de buurt ze wil hebben. Nu kampt het centrum met leegstand terwijl er een wachtlijst is

Alkmaar

Woon- zorgcentrum De Nieuwpoort in Alkmaar heeft leegstand. Het neemt sinds 27 januari geen nieuwe patiënten op omdat er geen huisartsen zijn. Tegelijkertijd heeft De Nieuwpoort een wachtlijst.

,,We kunnen nieuwe cliënten zonder huisarts in de regio niet plaatsen”, zegt controller Pamela Zents van de Stichting Niko waar De Nieuwpoort onder valt. Het punt is dat nieuwe bewoners hun eigen huisarts moeten meebrengen. De cliënten op de wachtlijst hebben allemaal wel een huisarts maar die zit te ver weg. ,,Hij of zij kan niet binnen een kwartier aan het bed staan”, aldus Zents. De wachtlijsters moeten daarom overstappen naar een huisarts in de buurt. Maar dat gaat niet. Er is een tekort aan huisartsen en de huisartsen dichtbij zitten vol. Zij weigeren nieuwe cliënten.

Probleem

De Nieuwpoort heeft 12 maatschappen in de omtrek benaderd met een noodmail met het verzoek om toch nieuwe cliënten aan te nemen. ,,Mondjesmaat is er iemand van de wachtlijst toegelaten bij een huisarts, waarna wij hem of haar konden opnemen. Een keer hebben we het via via kunnen regelen.” Ook heeft De Nieuwpoort het probleem aangekaart bij Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (Honk). ,,Die heeft het opgepakt.”

De leegstand in De Nieuwpoort zal groter worden als er niets verandert. Het woon- zorgcentrum heeft in totaal 200 bedden. Eke maand raken er gemiddeld vier tot vijf leeg. Uiteindelijk zal dit ook gevolgen hebben voor de exploitatie en de kwaliteit van de zorg. Zents: ,,Het kost ons geld. We hebben wel het personeel en andere kosten maar missen de inkomsten die we zouden hebben gekregen van de bedden die nu leeg staan.”