Premium

Rijk van Rorik maakt zichtbare start met planten van zeshonderd bomen

Rijk van Rorik maakt zichtbare start met planten van zeshonderd bomen
Floor Huijgen en Nadja van Daalen planten een boom in het Rijk van Rorik in Beverwijk.
© foto ronald goedheer
Beverwijk

Met het planten van zeshonderd bomen werd afgelopen zaterdag een zichtbare aftrap verricht voor wat uiteindelijk het Rijk van Rorik moet gaan worden, een ’circulair rijk’ op De Buitenlanden.

In 2021 moet er meer te zien zijn van dat ’rijk’, schat Atse Hamers, samen met Kasper Hoex en Wouter Valkenier de drijvende kracht achter het project. Dan moeten er onder meer een restaurant, een camping, een fietshotel en agrarische bedrijven zijn gekomen. Vooralsnog stond er alleen een roestige container als voorhoede van al het moois dat moet gaan komen.

Tot zaterdag dus. Want dan draven zo’n twintig volwassenen en zeven kinderen op om zeshonderd fruitbomen te planten. Bomen die in Groningen bij een veiling op de kop werden getikt bij iemand die wel een woning wilde kopen, maar niet geïnteresseerd was in bijbehorende fruitboomgaard. Atze: ,,Het scheelde weinig of deze bomen waren de versnipperaar in gegaan.’’

Veel aanwezigen zijn familie of vrienden van de initiatiefnemers, maar ook onbekenden zijn afgekomen op de oproep die op sociale media werd geplaatst. Floor Huygen en Nadja van Daalen (beiden 20) uit Amsterdam bijvoorbeeld. Ze studeren allebei Future Planet Studies in Amsterdam, waarbij het draait om duurzaamheid en de toekomst van de aarde. Zij horen ook hoe Atse tijdens de inleiding uitleg geeft over de naam Rijk van Rorik. ,,Rorik was een Viking die hier ooit aan land kwam, toen dit allemaal nog water was.’’ Hij voegt er aan toe, amper met een knipoog: ,,Dus mocht je straks per ongeluk iets Vikingachtigs tegenkomen in de grond, gooi dat dan gelijk weg. Anders liggen onze plannen gelijk drie jaar stil.’’

Alle deelnemers krijgen een uitlegvel mee met hun boompje. Daarop staat alles in negen stappen uitgelegd. Stap 9 is: Gefeliciteerd, jullie hebben een boom geplant.

Zo ver zijn Floor en Nadja nog lang niet. Maar in ieder geval zijn ze nog bij kennis. Want van het bomenplantende stel verderop heeft iemand zichzelf al bijna knock-out richting ziekenhuis ’geheid’. Nadja doet het wat voorzichtiger. De langwerpige ijzeren holle koker met twee handvatten moet om de bovenkant van de boompalen worden gedaan, waarna deze paal omlaag moet worden geheid. Het levert bij Nadja en Floor, veel gil- en gromgeluidjes op, maar ook een paal die amper de grond in gaat. Ze vonden de plannen overigens mooi klinken. Floor: ,,We zijn hier vandaag omdat het mooi aansluit bij onze studie en omdat we het fijn vinden in de natuur bezig te zijn. Maar wat we hoorden, maakte ons wel enthousiast.’’ Het begin is er nu. In 2021 is hopelijk meer te zien. Dan zijn Floor en Nadja waarschijnlijk ook nipt klaar met het planten van hun eerste boompje.