Premium

Van hemelsblauw tot ’ins blaue hinein’, heel veel blauw op expositie van Anneke Peereboom in Den Helder

Van hemelsblauw tot ’ins blaue hinein’, heel veel blauw op expositie van Anneke Peereboom in Den Helder
Projectie in de tijdsruimte
© Foto Clemens Boon

Het oeuvre van schilder Anneke Peereboom is kleurrijk, maar de kleur blauw is in vele varianten wel heel ruim vertegenwoordigd. Op zondag opent ze de expositie ’Blauw, Bleu, Blue’ bij de Kunstuitleen en het aanpalende restaurant ’Kunst en Kitchen’ in Den Helder.

„Blauw is in de geschiedenis veel gebruikt en bezongen”, aldus Peereboom. „Ik denk dat blauw naast rood het meest voorkomt in literatuur en liedkunst. Met de blues is er zelfs een hele muziekstroming naar genoemd.”

De schilderijen van Peereboom zetten aan tot een zoektocht naar begrijpen en herkennen. „Ik gebruik de kleur en haar associaties veelvuldig, van spijkerbroek tot Cote d’Azur en van hemelsblauw tot ’ins blaue hinein’.”

„Het blauw in de kunst neemt een bijna mythologische positie in”, vertelt de schilder. „De kleur staat voor koelte, maar wordt ook gebruikt in de sterrenlucht. De kleur speelt een rol in talloze verhalen. Zelfs in het oude Egypte sprak men al waarderend over de blauwe Nijl.”

Tijdens de opening zal de schilder ingaan op de vele verschijningsvormen van de kleur blauw in haar werk. „Alhoewel mijn schilderijen ook zonder toelichting hun verhaal vertellen, vertel ik zelf graag iets over mijn fascinatie met blauw.”

Sommige werken van Peereboom zijn door Leonore Hatt beschreven in een gedicht. „Als ik haar gedichten lees, begrijp ik wat ik schilderde”, zegt de kunstenaar daarover.

Muziek wordt verzorgd door Two Alley Rats, een pact tussen Davor Visser (gitaar en zang) en Arnoud Deyll (bluesharp, zang, percussie). Een drankje en een hapje komen uit de keuken van Kunst en Kitchen.

De expositie wordt om 15 uur geopend en is daarna gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de Kunstuitleen van woensdag tot en met vrijdag tussen 13 en 16 uur en op zaterdag van 11 tot 15 uur. Bij de expositie is ook het boek ’blauw bleu blue’ van de kunstenaar verkrijgbaar.

Fotograaf van het werk van Peereboom is Clemens Boon, van zijn hand is ook de foto bij dit artikel.