Premium

Het bedrijf: Stricks Bakery Café in Bussum wil voor een lach zorgen

Het bedrijf: Stricks Bakery Café in Bussum wil voor een lach zorgen
Brood, broodjes, gebak en een kop koffie verkopen ze bij Stricks Bakery Café.
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden
Bussum

De economie draait weer op volle toeren. In duizenden bedrijven in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland wordt dagelijks hard gewerkt aan het perfecte product. Elke maandag doet de redactie verslag van een bezoek aan een van deze ondernemingen. Vandaag: Stricks Bakery Café in Bussum.

De bakkerijen van Evelien en Peter Stricker zijn een begrip in het Gooi. Met het hoofdkwartier van de bakkerij in Muiden en een bakkerswinkel in Bussum op de Landstraat weet eenieder het familiebedrijf te vinden. Sinds vier jaar dient Stricks Bakery Café op de Nassaulaan als uithangbord.

Voor de deur op de Nassaulaan 46 staat een peuter met een speelgoedpop in een draagstoel. ’Mama’, klinkt het. Ja, de geuren en kleuren van de bakkerij zijn verleidelijk. Vrolijke, huiselijke tinten op de muren en veel hout. Om nog maar te zwijgen over de kleurige gebakjes, broden, taarten en al die andere bakproducten.

Tot iets meer dan vier jaar geleden was alles anders. Een reisorganisatie was tot begin 2016 gevestigd in het pand. De maatschappij, vandaag de dag bekend van de slogan ’discover your smile’, huurde het pand van buurman Konijn Herenmode. De werkkleur was blauw.

Ontdekken

Evelien en Peter Stricker namen zo’n 25 jaar geleden de bakkerij in Muiden op de Herengracht over. Later volgde de bakkerswinkel op de Landstraat in Bussum. Alles goed en wel, maar zo’n vijf jaar geleden wilde het stel graag nog graag wat anders ondernemen. Iets nieuws ontdekken dat een lach oplevert. Naast de bakkerij.

Het bedrijf: Stricks Bakery Café in Bussum wil voor een lach zorgen
Lekkernijen liggen uitgestald in de etalage.

Peter Stricker besloot zich meer te verdiepen in voeding. Heel Frankrijk werd doorkruist, talloze bakkerijen bezocht en diverse opleidingen aan het Franse Bakery Institute gevolgd. Evelien koos voor nog bredere blikken buiten de bakkerswereld. Al die uitstapjes buiten de bakkerij leidden uiteindelijk tot Stricks Bakery Café. Een bakker, broodjeszaak en café ineen. Alles van eigen hand, met eigen producten.

„We zijn vier jaar geleden op Valentijnsdag begonnen”, zegt Christine Kok. Hoewel Kok officieel geen eigenaar is van Stricks Bakery Café, mogen we haar gerust als bedrijfsleider van de nieuwste Stricker-onderneming omschrijven. „Evelien en Peter zijn op vakantie. Ze vinden het geen probleem als ik het verhaal vertel”, klinkt het lachend.

Trial en error

Allereerst moest ruim vier jaar terug het voormalige pand van de reisorganisatie op de schop. De werkkleur was blauw en de ruimte werd niet al te efficiënt benut, vertelt Kok. De volledige ruimte van het pand werd geschikt gemaakt voor bezoekers en de bakkerij. Kok, lachend: „Trial en error waren wel van toepassing, ja.”

Terwijl Kok vertelt over het verschil tussen Franse en Duitse desembroden (zuurder), stijgt de geur van versgebakken suikerbrood naar de tafeltjes op de eerste verdieping. „Een van onze werknemers verdiept zich voor school in het gebruik van suiker in voedsel. In mijn enthousiasme heb ik besloten mee te doen aan haar drie weken zonder suiker.” Een pijnlijke lach volgt. „Even snoepen gaat dus niet.”

Fysiotherapeut

Ook voor Kok was het vier jaar geleden een omslagpunt. „Ik werkte als fysiotherapeut, maar dan ben je veel in een kleine ruimte, in een kantoortje.” Ze wilde graag wat anders. Vriend Bas, familie van Evelien Stricker, biedt een uitweg. Kok: „Op een verjaardag liet Evelien vallen dat ze iemand zochten voor de bakkerij op de Landstraat. En ze wilden het Bakery Café beginnen, maar zelf waren ze eigenlijk te druk.”

Vanaf dat moment gaat het snel. Kok krijgt Stricks Bakery Café onder haar hoede en de vrijheid om het wiel uit te vinden, maar kennis van het bakkersvak heeft ze niet. „Mijn enthousiasme en leergierigheid werden gewaardeerd. We begonnen met drie vaste krachten. De een had wat ervaring bij La Place, de ander werkte op kantoor bij Hunkemöller - en ik.”

Het bedrijf: Stricks Bakery Café in Bussum wil voor een lach zorgen
In de klein bakkerij achter het café wordt druk gebakken.

Veel ervaring was er dus niet bij de start van Stricks Bakery Café. „Tania is onze bakster. Maar iedereen heeft in de loop der jaren geleerd te bakken. Koeken, muffins, cupcakes, brownies, verjaardagstaarten.” In de relatief kleine bakkerij op de Nassaulaan kan niet álles zelf worden gebakken. „Middenin de nacht begint de bakkerij in Muiden. De chauffeur rijdt ’s ochtends een ronde langs onder meer de VPRO en Archibald, en langs onze bakkerijen in Bussum.”

Geen chauffeur is geen brood. „Dat is gelukkig nog nooit voorgekomen.” Duidelijk is dat alles wat de familie Stricker verkoopt, Stricks eigen producten zijn.

„Opa!”, klinkt het plots. Geen opa te zien in de winkel, maar opa moet worden vermeld. Voor menig bezoeker in Stricks Bakery Café moet ’oop’ bekend in de oren klinken. „Iedereen hier kent ’m ook als ’oop’. Hij wordt niet bij zijn naam genoemd.” Jan, liefkozend ’oop’, is de vader van Evelien en geldt als drijvende kracht van het familiebedrijf op de achtergrond. „Opa met z’n autootje wordt vaak ingeschakeld. Officieel is ’oop’ al even gestopt, maar grote kans dat-ie straks binnenkomt.”

Macarons

Tot slot nog even naar de bakkerij. Vanaf de tafeltjes in de open ruimte valt het bakgedeelte door een glazen wand te zien. Tania is er even niet. In de relatief kleine oven zit even niets. Tania was bezig met kleine taartjes, mag daarna een verjaardagstaart bakken en serveert ondertussen klanten. „Macarons maken we ook. Ik heb een hoop geleerd, maar dat is zó intensief om te maken. Die bak ik liever zelf niet.”

Op de toonbank vallen de gebakjes met blauwe versieringen en oogjes erop in het zicht. Het moeten de oogjes zijn die de peuter voor de deur hebben gelokt. „Hoe extremer, hoe beter. Als we een keer iets anders maken, zijn mensen teleurgesteld dat die blauwe gebakjes met oogjes er niet zijn.”