In Zaandam geboren Simon Posthuma overleden; ontwerper, kunstenaar en muzikant werkte samen met The Beatles

Met hun collectief The Fool werkten Simon en Marijke drie jaar voor de Beatles in hun boetiek The Apple in Bakerstreet.© Archieffoto

ANP/redactie
Zaandam

Simon Posthuma, de vader van zanger Douwe Bob, is op 81-jarige leeftijd overleden. "Dames en heren, de grote baas heeft het pand verlaten," schrijft de singer-songwriter bij een foto met zijn vader. "Rust zacht lieve papa." Posthuma werd geboren in Zaandam.

Hij was een Nederlands ontwerper, muzikant en kunstenaar, die onder andere samenwerkte met The Beatles en The Hollies. In het verleden was Posthuma een extravagante man binnen de hippiebeweging die als oprichter van het legendarische designersduo The Fool wereldwijd bekend werd met zijn psychedelische ontwerpen van platenhoezen.

In 2012 ging de documentaire Whatever Forever in première op het documentairefestival IDFA. De documentaire was een dubbelportret van Posthuma en zijn zoon Douwe Bob. Voor zijn vader schreef de singer-songwriter het lied Multicolored Angels, dat hij ten gehore bracht in De beste singer-songwriter van Nederland.

Simon Posthuma en Marijke Koger veroveren eind jaren zestig de wereld.© Archieffoto

De laatste vijf jaar woonde Simon, die leed aan het korsakovsyndroom, in een verzorgingshuis in Amsterdam.

Lees terug: In 2004 vertelde Simon Posthuma in een uitgebreid interview met deze krant over zijn leven. 'Mijn leven was een jongensdroom. Als ik alles vertel, word je gek’, vertelde hij toen. Zijn werk werd in die tijd voor het eerst geëxposeerd in zijn geboortestad.

Vier jaar later, in 2008 is in deze krant een interview verschenen met Simon Posthuma over zijn toen recent verschenen autobiografie; een 560 pagina's tellend boek met onder meer terugblikken op zijn jeugd in Zaandam.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen