Premium

Amsterdam gaat zich over noodoplossing kwakkelende ponten buigen

Amsterdam gaat zich over noodoplossing kwakkelende ponten buigen
IJmond

Amsterdam kan nog niet zeggen of en zo ja welke noodoplossing er kan komen voor de kwakkelende ponten over het Noordzeekanaal. De laatste tijd hebben de verouderde ponten veel last van uitval.

De afgelopen drie weken moest Velsen het weer met een pont doen omdat de pont van Buitenhuizen was uitgevallen. Daardoor schoof de extra pont door naar Buitenhuizen.

Velsen heeft bij het college van Amsterdam aangedrongen op een noodoplossing zodat de extra pont kan blijven varen. Die is van groot belang omdat de sluisroute nog altijd dicht is. Daarnaast waarschuwt het GVB voor meer uitval van ponten omdat de vaartuigen verouderd zijn. Een woordvoerder van wethouder Dijksma van de gemeente Amsterdam zegt dat ze het verzoek van Velsen eerst moet bekijken. Wel stipt hij aan dat de huidige afspraken met Velsen behelzen dat de extra pont bij Velsen elders ingezet kan worden als een andere pont een storing heeft.

Wat pontgebruikers betreft maken Amsterdam en uitvoerder GVB meer werk van de kwaliteit van de veerverbinding. ,,De spitspont is niet voor niets ingezet’’, verzucht regelmatig pontgebruiker Gerko Buist, die naar zijn werk bij Tata fietst. ,,Die is er om het wegvallen van de sluisroute op te vangen. Wat als er nog meer ponten problemen krijgen? Het is een penibele situatie. Met de bus is Tata niet te bereiken. En wat te denken van al die scholieren?’’

Robert Gravemaker, die ook regelmatig de pont neemt, laakt de aandacht die Amsterdam en het GVB nu aan de pontverbindingen geeft. ,,De communicatie is niet best. Toen de spitspont niet meer ging op 10 februari, heb ik een vraag gesteld en pas twee dagen later kreeg ik antwoord dat de spitspont ’tot nader order’ niet ging.’’ Dat bleek dus drie weken te zijn waarbij het ook niet meezat omdat een onderdeel speciaal moest worden gemaakt en er later nog een scheur ontdekt werd. Vorig jaar viel de spitspont ook al uit en toen was de communicatie ook niet best, vindt Gravemaker.

,,Ze hebben het gewoon niet onder controle is mijn indruk’’, zegt Gravemaker. ,,Ik kan nog met de auto maar ik ga liever met de fiets. Ik verbaas me er over dat er zoveel aandacht is om de auto te laten staan, maar dat de overheid kennelijk niet in staat is om wat ponten over het Noordzeekanaal te laten varen.’’