Premium

Meerderheid in Langedijk zet licht op groen voor fusie met Heerhugowaard

Meerderheid in Langedijk zet licht op groen voor fusie met Heerhugowaard
Langedijk

Tijdens de fusieraad op 11 maart wordt pas echt besloten maar woensdagavond al tekende zich tijdens het forum Mens, Samenleving en Financiën in Langedijk een ruime meerderheid af voor het herindelingsadvies Langedijk en Heerhugowaard.

Lees ook: Colleges Langedijk en Heerhugowaard willen ongedeeld op weg naar bestuurlijke fusie in 2022

Lees ook: Langedijk en Heerhugowaard straks in 2022 verder als gemeente Dijk en Waard

Het advies gaat uit van een ongedeelde fusie, dus met Sint Pancras en Koedijk, ingaande per 1 januari 2022. GroenLinks kondigde aan op 11 maart met een amendement te komen.

De partij vraagt daarin om een grenscorrectie, waardoor het Langedijker deel van Koedijk over gaat naar de gemeente Alkmaar. Klaas Zwart: „Daar zijn wij voorstander van. We vragen bewust geen uitspraak over Sint Pancras. De beslissing is aan de nieuwe raad.”

Met name Annelies Kloosterboer (Kleurrijk Langedijk) en Gerard Rep (CDA) stopten hun kritiek niet onder stoelen of banken.

De twee zeiden geschrokken te zijn van het feit dat er een zienswijze verdwenen was en dat de inbreng van de dorpsraad Sint Pancras deels niet was meegenomen. „Wie garandeert ons dat er nog niet meer boven tafel komt”, stelde Kloosterboer. Die garantie kon hij niet geven, erkende wethouder Jasper Nieuwenhuizen.

De twee wezen ook op de vele negatieve zienswijzen vanuit Sint Pancras en Koedijk. Kloosterboer vond dat het college slechts kwam met het toverwoord ’kernenbeleid’.

Ze stelde als inwoner van Sint Pancras te wonen in een oorlogsgebied. Nieuwenhuizen, wonend in dezelfde kern, nam hier afstand van. „Wij denken dat een succesvol kernenbeleid, samen met de bewoners, een antwoord kan zijn op de vragen die leven in Sint Pancras en Koedijk.”

Rep wees op de brief van het college van Alkmaar met onvrede over de manier waarop de Alkmaarse zienswijze is weergegeven.

Ook Alkmaarse partijen zouden morren. Nieuwenhuizen kon er niet op ingaan: de bewuste brief was pas ’s middags ontvangen en de vragen van de partijen kende hij niet. Wel zei hij dat in de gesprekken met Alkmaar duidelijk is geworden dat ’we het eens zijn over dat we het niet eens zijn’.