Premium

Onderzoek troebel kraanwater in woonarken Zijkanaal B bij Velserbroek

Onderzoek troebel kraanwater in woonarken Zijkanaal B bij Velserbroek
Velserbroek

Na een klacht is het Waterlaboratorium een onderzoek gestart naar de kwaliteit van het kraanwater van 56 woonarken aan de Linie en het Liniepad in Velserbroek.

Ruim een week geleden meldde een van de bewoners aan het PWN dat er troebel water uit de kraan van haar woonark kwam. De leverancier van het drinkwater gaf daarop het Waterlaboratorium opdracht om een onderzoek in te stellen. Dat loopt nog steeds.

In een brief werden de bewoners geïnformeerd. Daarbij werd geadviseerd om geen water meer uit de kraan te gebruiken voor consumptie maar flessen water in de supermarkt te gaan kopen. De kosten daarvan kunnen bewoners bij PWN declareren. Het advies om geen water uit de kraan te drinken noemt PWN een preventieve maatregel.

Een week na de eerste waarschuwing stuurde PWN afgelopen weekend opnieuw een waarschuwing richting de bewoners. ,,Naar aanleiding van een melding over troebel kraanwater bij u in de buurt, hebben wij u vorige week het advies gegeven om uit voorzorg water uit flessen te gebruiken voor consumptie. Dit advies moeten wij helaas handhaven.’’

Volgens PWN wordt de preventiemaatregel gehandhaafd omdat er de afgelopen week te weinig watermonsters zijn afgenomen.

,,De monsters die we hebben genomen geven resultaten die niet representatief zijn voor de hele buurt. Volgende week gaan we de kwaliteit van het kraanwater verder onderzoeken. Medewerkers van Het Waterlaboratorium bezoeken een aantal adressen om monsters te nemen, zodat we een volledig onderzoek kunnen uitvoeren.’’

Reacties

Eind deze week verwacht PWN nieuwe testresultaten van het Waterlaboratorium. Zodra meer bekend is worden de bewoners van Linie en Liniepad geïnformeerd. Volgens een woordvoerder van het PWN zijn er overigens weinig reacties van bewoners over het verdachte drinkwater binnengekomen.

In het betreffende Zijkanaal B nabij Spaarndam liggen sinds de jaren zeventig woonboten. Aanvankelijk waren die verstoken van het water- en elektriciteitsnet.

Ruim twintig jaar geleden werd besloten de situatie te legaliseren. Vijftien jaar geleden werden de arken aangesloten op riolering, water en elektriciteit. De problemen met het drinkwater spelen alleen aan de westelijke kant van het kanaal.