Premium

Alkmaarse kerkenfusie is rond, het nieuwe bestuur denkt aan afstoten onroerend goed

Alkmaarse kerkenfusie is rond, het nieuwe bestuur denkt aan afstoten onroerend goed
Jan Nagengast.
© archieffoto jjfoto.nl/Jan Jong
Alkmaar

De Alkmaarse katholieke-kerkenfusie is rond. Er wordt nu gedacht aan het afstoten van onroerend goed. „Maar de fusie heeft echt niet met de financiën te maken”, zegt fusievoorzitter Jan Nagengast.

De Matthias-Laurentiusparochie in Alkmaar-Zuid, de Mariaparochie in Alkmaar-Noord, de Laurentiusparochie in Oudorp, de Michaëlparochie in Zuidschermer, de Bergense Petrus- en Paulusparochie en de Joannes de Doperparochie in Schoorl werken sinds oktober samen. Ze vallen nu onder één parochiebestuur.

Van een volledige fusie is er sprake bij de Matthias-Laurentiusparochie in Alkmaar-Zuid, de Mariaparochie in Alkmaar-Noord en de Laurentiusparochie in Oudorp. Die is met de jaarwisseling formeel beklonken.

Het bestuur gaat verder onder de naam Sint Dominicus, teruggrijpend op de gesloopte Dominicuskerk en de Dominicanen die meer dan drie eeuwen bijdroegen aan geloofsgemeenschap in Alkmaar.

De fusie is soepel verlopen, zegt Nagengast. De bedoeling is dat er nu zo veel mogelijk samen gebeurt. „Efficiënter. Beter inkopen doen, de communie en activiteiten samen regelen, dat we een voordeel op de middelen hebben.”

De kerk kan echt nog wel zijn broek omhoog houden, benadrukt Nagengast opnieuw. Er is wel een probleem met mensen, vrijwilligers. „Daar maak ik me wel zorgen over.”

Hij werpt een blik op de toekomst. „Het sluiten van kerken staat zeker niet op de lijst. Wel kijken we of we onroerend goed kunnen afstoten. Denk aan pastorieën, zoals die aan de Nassaulaan. Er zijn grote gebouwen bij, waar bijvoorbeeld appartementen in kunnen.”

Hij denkt dat het tij keert als het gaat om kerkbezoek. „Ik zie het begin van een opleving: Millennials met vragen over het leven. Vroeger was de kerkgang een automatisme, dat is weg. Mensen staan nu in de samenleving en vragen zich af: ’wat is nu de bedoeling?”’