Premium

Silvia woont al twee maanden in een auto, volgens gemeente Hoorn omdat zij hulp weigert

Silvia woont al twee maanden in een auto, volgens gemeente Hoorn omdat zij hulp weigert
De auto waar Silvia in woont.
© Foto Mediahuis
Hoorn

Silvia woont al twee maanden in een auto op het parkeerterrein van Sportcomplex Risdam-Noord. Een onmenselijke situatie, vindt René Assendelft, raadslid in de gemeente Hoorn. Gemeentewoordvoerster Marieke van Leeuwen stelt echter dat de dame hulp afwijst.

Assendelft vraagt zich sterk af hoe dit mogelijk is. ,,De vrouw komt uit een scheiding en normaliter wordt er dan urgentie aangevraagd voor een woning. Daar worden standaard honderd sociale huurwoningen in de regio voor vrijgemaakt. Daarnaast horen er normaal gesproken opvangmogelijkheden te zijn bij het Leger des Heils. Maar ook dit lukt niet, omdat daar geen plek meer is’’, zegt Assendelft.

Bij het Leger des Heils zijn vier plekken beschikbaar voor vrouwen. Het raadslid vindt het ’zeer zorgelijk’ dat deze plekken al zijn vervuld. ,,Er zijn op dit moment acht plaatsen voor vrouwen nodig bij het Leger des Heils’’, stelt hij.

„Hoe komt het dat we niet in staat zijn om dit op te lossen?”, vervolgt Assendelft. „Uiteraard heeft elk geval specifieke kanten die soms een snelle oplossing in de weg staan, dat speelt hier ook.”

Het raadslid gaat komende week officieel vragen stellen aan de gemeente om te achterhalen waarom er in dit geval geen urgentie mogelijk is. „Iedereen weet dat het speelt, waarom duurt het zo lang?Ik heb de situatie op 22 januari op het stadhuis kenbaar gemaakt. Met veel vervolgmeldingen. Maar tot op heden is de situatie niet veranderd.’’

Hond

Woordvoerder Marieke Van Leeuwen nuanceert de woorden van het raadslid sterk. „Wat Assendelft stelt is onjuist. Er zijn wel voldoende bedden, maar deze mevrouw heeft een hond en wil die niet onderbrengen in een asiel. Bij de opvang waar wij plek voor haar hebben is geen ruimte voor een hond. Wij zijn hard aan het werk om haar te helpen, maar ze moet wel meewerken. Dat is op dit moment wat lastig.”

Het Leger des Heils zegt over de uitspraak van raadslid Assendelft dat vier plaatsen voor vrouwen meestal genoeg is.

„Als er meer vrouwen zijn dan slaapplaatsen, kijken we altijd of er op andere plekken wel een slaapplaats is, bijvoorbeeld op andere locaties of bij collega-instellingen. Helaas lukt dit niet altijd. Het komt daardoor voor dat mensen op straat of in hun auto slapen”, aldus de woordvoerder van het Leger des Heils, Jorina van Deursen. Ook zegt zij dat als mensen huisdieren hebben, ze proberen om samen naar een oplossing te zoeken omdat het meenemen van huisdieren niet altijd mogelijk is op een locatie.

Het Leger des Heils meldt wel dat het aantal dakloze vrouwen in deze regio de laatste tijd toeneemt. Van Deursen: „Er zijn dus eigenlijk wel meer plekken nodig.”

Buurtbewoners

Ondertussen woont Silvia al twee maanden met haar hond in een auto op het parkeerterrein. Assendelft vertelt dat goedwillende buurtbewoners haar geregeld helpen door hun huis beschikbaar te stellen voor stroom en warm water. Ook het sportcomplex Risdam-Noord steekt een helpende had toe door haar hier te laten douchen.

Volgens de gemeente Hoorn wordt er hulp geboden als daar om wordt gevraagd.

Woordvoerder Jara Hof: „Ook bij de gemeente maken wij ons zorgen over de situatie van deze mevrouw. Zij is bekend bij de medewerkers van het wijkteam van Hoorn. We zijn druk bezig om samen met mevrouw de best passende oplossing voor haar problemen te vinden. Omdat ze uit Medemblik komt zijn ook die zorgcollega’s ingeschakeld. Er zijn opties voor hulpverlening gegeven om haar te helpen. Die kan zij op elk moment benaderen.”

Ook wethouder Kholoud al Mobayed is op de hoogte van de situatie: „Ik vind het geen veilige optie dat mevrouw in de auto slaapt en hoop dat zij zelf de stap neemt om bij de nachtopvang langs te gaan. De collega’s van handhaving houden in de tussentijd een oogje in het zeil en buren bekommeren zich om haar.”

Silvia was vrijdag even bij haar slaapplaats te vinden, maar zei haast te hebben en had geen tijd om een reactie te geven op haar situatie.