Premium

Cold brew, koude koffie waar Chris Veldt in Australië verliefd op werd

Chris Veldt met een glas cold brew: ,,De voorbereiding heeft me anderhalf jaar gekost.’’
© Foto Heleen Vink

Koude koffie? Dat bestaat toch al onder de naam ijskoffie? Of frappé, zoals ze het in Griekenland noemen? Chris Veldt uit Castricum introduceert onder de naam Spotter Coffee ’cold brew’. Door hem zelf gebrouwen koffie zoals ze het graag in Australië drinken.

Bij cold brew, koude gebrouwen koffie, rusten de gemalen koffiebonen twaalf tot vierentwintig uur in water. De smaak verandert daardoor aanzienlijk. De koffie wordt koud ’gezet’. „IJskoffie is afgekoelde warme koffie. Dat smaakt heel anders dan cold brew. Door het koud te produceren krijgt de koffie een heel andere smaak”, zegt Chris Veldt. „Het wordt iets zoeter, iets milder, iets voller. Heel erg lekker. Althans, dat vind ik. Ik kwam er mee in aanraking toen ik op reis was in Australië. Ik was toen verhuizer. In de laatste maand voor ik naar Nederland zou terugkeren kwam ik bij een klant die zelf cold brew maakte in zijn garage. Hij had gekoelde vaten vol met die koffie staan. Hij vroeg of ik wat wilde. Ik dacht: ’Koude koffie, dat kan niks zijn’. Maar het was heet, veertig graden in Sydney. Dus ik wilde wel wat kouds. Ik nam een slok, en was meteen verliefd. Waanzinnig, wat lekker! Dat wilde ik in Nederland ook.”