OM eist celstraf en tbs voor fors geweld tegen ex in Beverwijk en Duitsland. Slachtoffer: ’Het is een lieve jongen, maar hij is ziek’

© archieffoto
Haarlem

Voor zwaar geweld tegen zijn ex-vrouw in Beverwijk en in Duitsland moet de 27-jarige Najibullah M. achttien maanden cel en tbs krijgen. Dat eist het openbaar ministerie.

M. gooide zijn voormalige geliefde tijdens een ruzie in een Beverwijkse flatwoning - op 7 maart 2019 - onder meer een pan met hete vloeistof naar het hoofd, stelt de officier van justitie. Ook heeft de geboren Afghaan de vrouw bij dat conflict volgens de aanklager diverse keren met de vuist in het gezicht geslagen. De confrontatie - waarbij de vrouw uit pure angst via een metershoog balkon de woning uitvluchtte - zou de climax zijn geweest van jarenlang huiselijk geweld.

Omhelzing

Maar wie denkt dat het tussen M. en z’n ex nooit meer goedkomt, heeft het mis. De vroegere gehuwden - ouders van drie jonge kinderen - houden nog steeds van elkaar, zeiden zij donderdag in de rechtbank in Haarlem. Sterker nog: de twee vielen elkaar vlak voor het begin van de strafzaak in de armen ,,Dat wekte bij de rechters enige verbazing. ,,Daarvoor had u even toestemming moeten vragen’’, reageerde een van de magistraten licht vermanend op de omhelzing.

Najibullah M. zit inmiddels zo’n elf maanden vast. Voor zijn arrestatie rookte hij veel wiet. Ook daardoor zegt hij zich niet meer precies te herinneren wat er zich begin maart vorig jaar in de Beverwijkse flatwoning heeft afgespeeld. Ja: dat hij z’n ex heeft geslagen, dat weet hij nog wel. Maar in de rechtzaal ontkende hij haar met een pan met hete vloeistof te hebben bekogeld. Hoewel hij dat tijdens een politieverhoor zou hebben toegegeven. Zijn voormalige echtgenote liep bij het incident in de flat in elk geval tweedegraads brandwonden op, constateerde een ziekenhuisarts later. M. zou ook diverse keren hebben geprobeerd haar te wurgen. Maar voor een doodslagpoging ziet de officier van justitie te weinig bewijs, maakte zij tijdens de zitting duidelijk.

Verkrachting

Ook tijdens familiebezoek in Duitsland - in de herfst van 2018 - is M. volgens het openbaar ministerie ernstig over de schreef gegaan. Daar zou hij zijn ex meermaals hebben verkracht. De vrouw stapte naar de politie, maar ze verklaarde later dat haar aangifte vals was. Dat zei ze ook donderdag in de rechtszaal, waar ze gebruikmaakte van spreekrecht. Ze liet weten een schadeclaim van twee mille te willen intrekken.

Volgens de aanklager krabbelen slachtoffers van huiselijk geweld als zij de politie hebben ingeschakeld vaker terug. M.’s ex: ,,Het is een lieve jongen, maar hij is ziek. Ik wil geen contactverbod voor hem. Ik zie toekomst voor ons.’’

Net binnen