Premium

Speelplaats voor Huis van Eemnes blijft één grote vijver; wethouder Reijn houdt vinger aan de pols

Speelplaats voor Huis van Eemnes blijft één grote vijver; wethouder Reijn houdt vinger aan de pols
Spelen in het water, schoenen en broek nat, dat is de enige mogelijkheid voor kinderen op het plein voor het Huis van Eemnes.
© BJ van Oel
Eemnes

Het was deze week voorjaarsvakantie, maar de kinderen in Eemnes die wilden gaan boarden of basketballen op het grote speelplein voor het nieuwe Huis van Eemnes hadden beter een opblaasboot kunnen meenemen.

De speelplaats, met halfpipes voor skateboarders en bikes, een basketbalveld en nog enkele andere faciliteiten, staat eigenlijk al sinds de aanleg onder water. Wethouder Theo Reijn legde al eerder uit dat bij de bouw van het Huis van Eemnes en de inrichting van het speelplein nieuwe methodes waren gebruikt. Geen putten die op het riool uitkomen en het water snel afvoeren, maar een vorm van natuurlijke, gefaseerde drainage van het regenwater naar de naastgelegen sloot. Niet te veel water in een keer, want dat zou de sloot niet aankunnen.

In de praktijk blijft minstens de helft van de geasfalteerde speelplaats onder water staan. De afgelopen week stond er een laag van minstens twintig centimeter. Het is niet bepaald een fraai uithangbord voor het nieuwe Huis van Eemnes, want in het water drijven vuilcontainers, chipszakken en lege blikjes, uiteraard voornamelijk door toedoen van de kinderen zelf.

Speelplaats voor Huis van Eemnes blijft één grote vijver; wethouder Reijn houdt vinger aan de pols

Ouders mopperen omdat hun kinderen er niet kunnen spelen zoals het was bedoeld. ’Een aanfluiting’, is een van de commentaren op Facebook. De kids zelf reageren nonchalanter. Ze praten braaf na wat hen is uitgelegd. Een jongen, die tot zijn knieën in het water staat en bezig is van triplex platen een ’loopbrug’ te maken: „Een meneer van het Huis van Eemnes zei tegen ons dat dit een nieuwe manier is, die beter is voor het milieu.” Of hij het erg vindt dat de boel onder water staat? „Ja, wel een beetje, maar met water spelen is ook leuk.”

Er zijn ook klagertjes: „Ik kan nooit op de halfpipe, er staat altijd water”, zegt een klein meisje. Gelijk heeft ze. En dat vindt ook Theo Reijn, die laat weten dat dit ’inderdaad niet helemaal de bedoeling is’.

De wethouder: „Bij de aanleg is in overleg met het waterschap en de aannemer een speciaal ontwerp gemaakt voor de opvang en afvoer van het regenwater. De bedoeling is dat het vertraagd doorlekt naar open water, maar het gaat nu wel érg traag. Ik heb wat techneuten gesproken en die zeggen me dat de kleigrond in Eemnes er de oorzaak van is dat het water niet makkelijk in de grond infiltreert. Ja, dan kan je het van tevoren nog zo mooi hebben berekend en het zou allemaal moeten kloppen. Maar dat betekent niet dat er in de praktijk niets fout kan gaan.”

Speelplaats voor Huis van Eemnes blijft één grote vijver; wethouder Reijn houdt vinger aan de pols

Volgens Reijn is deze nieuwe methode inmiddels overal in het land al in zwang. Bijvoorbeeld op (betegelde) kinderspeelplaatsen. „Want wanneer het regent, spelen kinderen niet buiten, is de redenering, dus als daar even wat water blijft staan is het niet zo erg.”

Maar in Eemnes is sprake van een permanente vijver; er is nauwelijks sprake van afvloeiing. Reijn wil vooralsnog niet spreken van een mislukking. Snelle maatregelen staan ook niet op het programma. „We houden de vinger aan de pols, het waterschap zal de situatie blijven monitoren. Bij elk bouwproject kom je onverwachte tegenvallers tegen. Als blijkt dat het op het speelplein echt niet functioneert, gaan we daar natuurlijk wat aan doen. Maar we willen het nog even een paar weken of maanden aanzien.”