Premium

Column: Ikea-koning

Een talent voor boren, timmeren of metselen heb ik nooit gehad. En het ophangen van een lamp moet ik echt aan anderen overlaten. Ik zou mezelf nog elektrocuteren.

Binnen mijn familie en brede kennissenkring kennen ze dan ook me als de man met twee linkerhanden. Niet in de laatste plaats omdat mijn vriendin niet nalaat te benadrukken dat haar vriend zo onhandig is. Er is echter één uitzondering. Bij diezelfde familie- en kennissenkring sta ik bekend als de Ikea-koning. Ons huis staat vol met boekenkasten, ladeblokken en kledingkasten van Ikea. Deze week kochten we weer een nieuwe kast. Eentje van het type Kallax (naar het schijnt vernoemd naar een Zweeds vliegveld) voor in de slaapkamer.

Het in elkaar zetten van zo’n kast is voor mij een feestje. Ik begin met het sorteren en netjes klaarleggen van de schroeven, plugjes en dergelijke. Altijd goed kijken waar je nu weer mee te dealen hebt. En vervolgens ga ik rustig lezen. Plaatje voor plaatje. Sla er één over en je krijgt onherroepelijk te maken met onherstelbare beschadigingen! Ook ik ben door schade en schande wijs geworden.

Stap voor stap schroef ik de planken aan elkaar. Afwisselend moet ik lange schroeven in het hout draaien met een bijgeleverde inbussleutel of met een hamer houten plugjes op zijn plek slaan.

Na ruim een half uur is onze opbergkast annex tv-meubel gereed en kan ik vol trots het eindresultaat aan mijn vriendin laten zien. Ze is er blij mee en zal mijn bijnaam als Ikea-koning verder uitdragen.

Dat ik nog een houten plug over heb, vertel ik haar maar niet.