Vertrouwen in PWN-directeur Joke Cuperus opgezegd: ze is per direct ontslagen

Joke Cuperus.
© Archief
Velserbroek

De directeur van waterbedrijf PWN, Joke Cuperus, is per direct ontslagen. De Raad van Commissarissen (RvC) en de provincie Noord-Holland hebben het vertrouwen in haar opgezegd.

Dit is maandag bekendgemaakt aan het personeel. De provincie is de enige aandeelhouder van het waterbedrijf en is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de drinkwatervoorziening. RvC houdt toezicht op het bestuur.

Cuperus laat in een reactie weten het niet eens te zijn met haar ontslag. ’Ik ben daar nog over in gesprek met PWN.’ Verder kan ze niets over de kwestie zeggen.

Wat de precieze reden is voor de vertrouwensbreuk, blijft dus onduidelijk. Zowel het waterbedrijf als de provincie laten het antwoord in het midden. Een woordvoerder van PWN: ,,De vertrouwensbreuk is iets tussen de Raad van Commissarissen en de provincie. We kijken als waterbedrijf nu liever vooruit en richten ons op de toekomst.’’

De provincie laat weten dat het opzeggen van het vertrouwen een gezamenlijk besluit is geweest en dat er al eerder zorgen waren over het functioneren van Cuperus. ,,De provincie en de RvC maakten zich al enige tijd zorgen over de aansturing van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf. De directeur heeft de provincie als aandeelhouder onjuist en onvolledig geïnformeerd over problemen die er spelen.’’

Welke problemen er dan spelen, kan de provincie nog niet bekendmaken. Het bedrijf heeft onder meer de renovatie van de waterinstallatie in Andijk op de planning staan. De provincie wil niet zeggen of de vertrouwensbreuk hiermee te maken heeft. Wel laat de provincie nog weten dat de problemen niets met de kwaliteit of veiligheid van het drinkwater te maken hebben.

Cuperus was sinds november 2015 algemeen directeur van PWN. Ria Doedel neemt haar werkzaamheden voorlopig over en is benoemd tot interim directeur. Dit zal een periode van zes tot twaalf maanden zijn.

Doedel heeft veel ervaring bij waterbedrijven. Ze gaf sinds 2007 leiding aan het Limburgse waterbedrijf WML. Hier was ze tot 1 januari werkzaam en ze had haar functie neergelegd omdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. De provinciewoordvoerder laat weten dat Doedel de uitdagingen van PWN zo snel mogelijk adequaat gaat oppakken. ,,Ze is aangesteld om de situatie de komende periode vlot te trekken en PWN slagvaardig voor de toekomst te maken.’’

Ria Doedel
© foto linkedin

Net binnen