Premium

Deelnemers Wijckloop Trail trotseren storm Dennis in kletsnatte eerste editie nieuwe stijl

Deelnemers Wijckloop Trail trotseren storm Dennis in kletsnatte eerste editie nieuwe stijl
De Wijckloop werd onder barre omstandigheden gelopen op het strand van Wijk aan Zee.
© Foto Ron Pichel

Ruim 400 atleten – jong en ouder – meldden zich zondagochtend in Wijk aan Zee om van start te gaan in de WijckloopTrail, de revival van de vorig jaar van de loopkalender verdwenen Wijckerloop.

Ingepakt in beschermende regenkleding, het gezicht vrijwel onzichtbaar verstopt in de capuchon, snelt Annet Zwaagstra richting de zij-ingang van Heliomare. Ze heeft nog een kwartiertje tot het startschot voor de 10 kilometer valt. „Als ik heel eerlijk ben, ... ik twijfelde vanochtend nog wel even, ja. Maar goed, ik had mezelf van de week al beloofd om mee te lopen, dus dan ga je, he.” Klokslag kwart voor elf staat de Heemskerkse, nu slechts gekleed in runnerstenue, temidden van tientallen medelopers te trappelen van ongeduld.

Luwte

Van de kou kan het niet zijn, het is ruim 13 graden. Maar wel guur, de regen slaat vol in de gezichten van de sporters die aan de bak willen voor hun uitdaging van respectievelijk 10 of 16 kilometer. „Het KNMI gaf voor vandaag code geel, maar bij ons is het code groen”, heeft organisator Robin Kinsbergen kort daarvoor in de comfortabele kantine nog eens bevestigd. Een boodschap die ook de hele week al op de website en de Facebookpagina van Cairn Trails & Adventures breed is uitgemeten. Trail is een uitdaging op oneffen terrein, een avontuur in de natuur. Daar horen de elementen bij, inclusief storm Dennis, die het parcours deze zondag teistert met snelheden van tientallen kilometers per uur uit het zuidwesten. „Het wordt robuust,” waarschuwt Kinsbergen, „zwaar ook”, klinkt te voorspelling. Daar blijkt niets te veel aan zijn gezegd. Als de 16 kilometer lopers de zuidlus achter zich hebben gelaten en over het strand noordwaarts worden geblazen, weten zij dat het ergste nog moet komen. De luwte op de smalle paadjes die de duinen in leiden, is inderdaad van korte duur. Want hoe dan ook, richting finish is het vol met de kop in de storm.

Genieten

De lopers van de langste trail – 31 kilometer – gingen al om 09.00 uur van start. Ook zij hebben het advies gekregen om zich te laten ‘dragen door de wind’ en ‘vooral te genieten’. En al ontnemen de stuifregens onderweg regelmatig het zicht op de fraaie natuur, aan het goede gevoel bij de deelnemers blijkt dat weinig af te doen. „Ik vond het een gaaf parcours, al was het bij vlagen wel afzien”, bekende winnaar Maurik de Groot. De eveneens doorweekte nummer 2, Edwin Bos, zei de meeste last te hebben gehad van striemende kou op zijn kletsnatte benen. Heemskerker Ralph Apeldoorn werd op de langste afstand 6e, dezelfde klassering die dorpsgenote Katinka Seeburger bereikte bij de vrouwen. Voor de snelste vrouw zondagochtend, Bertine de Vries uit Gasselte, was het naar eigen zeggen onderweg louter genieten: „Heerlijk, vooral met wind mee over het strand.”

Uitslag 35 km mannen senioren

1. Maurik de Groot – Amsterdam – 2:12:37; 2. Edwin Bos (Barneveld) – 2:13:47; 3. Jeroen Bergmans (Voorburg) – 2:13:47

Uitslag 31 km vrouwen senioren

1. Bertine de Vries (Gasselte) – 2:21:43; 2. Shiri Leventhal (IJmuiden) – 2:51:01; 3. Ilonka Betjes – Langeberg (Krommenie) – 3:04:20