Premium

Haarlemse schrijver Lodewijk Wiener, de man die fileert en om zich heen slaat, wordt 75: ’Door te schrijven, tart ik de dood’

Lodewijk Wiener: ,,Ik heb mezelf altijd misantroop genoemd, maar dat is niet meer vol te houden met zoveel vrienden in het drukkersgilde.”
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag zondag verschijnt zijn verhalenbundel De Zoete Inval. En eind april ligt een verse roman in de boekhandel, Zeeangst. Bij de Haarlemse auteur L.H. Wiener droogt de inspiratiestroom nooit op. „Ik kan niet eens stoppen, ik ben een schrijver. Er moet worden geschreven.”

Hij heeft geen idee of zijn nieuwe roman de zegen van het grote publiek kan wegdragen. Zo is Lodewijk Wiener nog nooit achter zijn schrijfmachine gaan zitten, met de bedoeling in de gunst van de massa te komen. De zinnen die hij fabriceert, komen louter voort uit emotie. Omdat ze zo dichtbij hem staan, ze gaan altijd over gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Noem het autobiografisch met een fictieve twist. „Ik kan niet verzinnen, wel vormgeven.”

Net binnen