Premium

Niet kitesurfen of de pieren in IJmuiden betreden tijdens de storm want dit is ’levensgevaarlijk’, waarschuwt de wethouder

Niet kitesurfen of de pieren in IJmuiden betreden tijdens de storm want dit is ’levensgevaarlijk’, waarschuwt de wethouder
Bram Diepstraten roept kitesurfers op tijdens de storm niet het water op te gaan.
© Archieffoto ANP
IJmuiden aan Zee

,,Hoe haal je het in je hoofd om met windkracht 11 het water op te gaan?’’ Wethouder Bram Diepstraten heeft geen goed woord over voor kitesurfers die hun eigen leven en dat van anderen in de waagschaal leggen.

De storm Ciara is net gaan liggen en Dennis is alweer in aantocht. Verwacht wordt dat de storm zondag in alle hevigheid over ons land raast.

Tijdens dergelijke stormen oefenen de Zuid- en Noordpier een sterke aantrekkingskracht uit op stormliefhebbers. Tijdens Cirara waren de pieren afgesloten. Toch klommen er mensen over de hekken om over de pieren te lopen.

In zijn blog noemt Diepstraten dit ’levensgevaarlijk’ en ’onverantwoordelijk’. ,,Daarmee brengen ze niet alleen zichzelf maar ook hulpverleners in levensgevaar. In geval van nood moeten hulpverleners, zoals de IJmuider Reddingsbrigade, ambulancepersoneel, brandweer en/of politie in actie komen. Op een plek waar ook voor hen levensgevaar bestaat. Dat moeten en kunnen we met z’n allen voorkomen.’’

Wat Diepstraten betreft moet het verbod op het betreden van de pieren gewoon worden gerespecteerd. Hij kondigt aan dat de politie en handhaving wordt gevraagd vaker te controleren én te beboeten.

Tijdens de storm werd de IJmuider Reddingsbrigade opgeroepen omdat er een kitesurfer vermist zou zijn. Na een korte zoektocht op het strand langs de waterlijn werd deze gelukkig in goede gezondheid aangetroffen.

Het bleek dat twee kitesurfers vanaf Scheveningen een zogenaamde down winder hebben gevaren naar IJmuiden. Diepstraten roept in zijn blog op om tijdens dergelijke stormen niet te gaan kitesurfen.