Oranje Buiten Hoorn wint Runner Up Prijs, Sportcentrum Hoorn de Publieksprijs

Hoorn

De WBG Runner Up Prijs is donderdagavond tijdens het Westfries Ondernemersgala uitgereikt aan Oranje Buiten in Hoorn.

,,Buitengewoon ondernemen doet Arnoud Ruiter met gedrevenheid’’, zegt de jury over de eigenaar van Oranje Buiten.

In 2019 verwelkomde het ’strandpaviljoen’ bij de Schelphoek meer dan 80.000 gasten, om te lunchen, dineren, borrelen, een dagje te relaxen op het strand of outdoor-activiteiten te ondernemen.

De jury vindt Ruiters werkwijze getuigen van ’jong en onderscheidend talent’. ,,In combinatie met Oranje Binnen, in de binnenstad van Hoorn, zorgt Arnoud ervoor dat zijn medewerkers het hele jaar door werk houden en een vast gezicht van de onderneming kunnen worden.’’

Kansloos

Ruiter, die zelf bedrijfsleider is, begon zijn zaak in 2013, ’op een kansloos en braakliggend terrein’. In een portacabin met meubels van de Westfriese Beurs.

Het was toen nog tijdelijk, maar nu het contract met grondeigenaar Ooms en de gemeente Hoorn voor de derde keer voor drie jaar is verlengd, is zijn missie om uiteindelijk een ’permanent en duurzaam gebouwd’ strandpaviljoen te mogen bouwen.

Kringloop

Oranje Buiten bestaat nu uit verschillende ruimten, waarbij vanwege de tijdelijkheid van de vergunning veel gebruik is gemaakt van tweedehands materialen en meubels uit de kringloop. Onlangs is een tweede overkapping gebouwd, waar ook tijdens de wintermaanden gegeten kan worden.

Vakantiegevoel

Ruiter wil zijn gasten een echt ’strand- en vakantiegevoel’ geven - hij heeft daarvoor behalve parasols ook palmen neergezet - en probeert zo veel mogelijk wensen die hij van hen hoort het volgende jaar te realiseren. In de zomer heeft hij tien fte in dienst, in de winter zes. Naast zes vaste krachten kan hij een beroep doen op 25 parttimers. Als het druk is zijn er 65 mensen aan het werk, ,,maar niet allemaal tegelijk.’’

Andere jonge bedrijven die in de running waren voor de prijs zijn Imming Logistics Fine Art en Biocare Products.

Juichend

Arnoud Ruiter - toepasselijk met oranje strik bij zijn smoking - nam de prijs juichend in ontvangst. ,,Ongelooflijk gaaf, echt uniek, immens blij.’’ Ook hij sprak van een ’bekroning op het werk’. Hij bedankte vrouw, zoon, familie en personeel. ,,Zeven jaar geleden begonnen met niks. Hoe mooi het is mensen een beleving te geven aan het stand, waar mensen kunnen genieten aan het water. Van het zand, de palmbomen. Het is altijd mijn droom geweest iets aan het water te maken. De ambitie is om over drie jaar een heel mooi duurzaam, groen pand neer te zetten, waarin heel West-Friesland kan genieten.’’

Publieksprijs

Sportcentrum Hoorn kreeg de Van der Valk Publieksprijs. Directeur Frank Vlaar, die met een grote delegatie naar de schouwburg was gekomen, nam de trofee apetrots in ontvangst.

Andere genomineerden waren Bouchier/Sport 2000 uit Hoorn, Buysman Kruiden uit Andijk, Kareltrans uit Zwaag en Veldhuis Zonwering uit Zwaag.

De jury had de vijf bedrijven geselecteerd op basis van onder meer strategie, draagvlak, vernieuwing, uitstraling, service, personeel en beleving. De consumenten konden via de website van het ondernemersgala een stem uitbrengen. Tot het laatst bleef onbekend wie de meeste stemmen zou krijgen.

Sportcentrum Hoorn heeft een grote achterban en heeft in de afgelopen maanden flink gas gegeven om iedereen ervan te doordringen dat het gewenst was even een stem uit te brengen. Het stak in de grafische weergave van de uitslag dan ook met kop en schouders boven de anderen uit.