Visserij is bezorgd over nieuwe ramp met overboord geslagen containers bij Waddeneilanden: ’Een groot gevaar voor kotters’

Den Helder

Vissers zijn bezorgd over het feit dat een vrachtschip opnieuw containers is verloren boven de Waddeneilanden.

Containerschip Rauma verloor afgelopen woensdag en donderdag zeven containers boven de Waddeneilanden.

,,Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van de kottervissers. De inhoud van de containers is hinderlijk en zorgt voor schade en visverlet voor vissers”, stelt Kees van Beveren, voorzitter van CVO Visserij in een verklaring.

Van Beveren: ,,Gelukkig zitten er geen middelen in de containers die de voedselveiligheid in gevaar brengen. Drie van de containers bevatten papieren rollen, in twee containers zit papieren verpakkingsmateriaal en in twee containers zit melkpoeder.”

Door het stormachtige weer ligt de kottervloot deze dagen aan wal. ,,Dat is een geluk bij een ongeluk”, meent de visserijvoorman. ,,Ronddobberende of gezonken containers zijn een groot gevaar voor de kottervissers die in het betreffende gebied voornamelijk op garnalen vissen. De netten kunnen blijven haken achter containers, met alle gevolgen van dien.”

Eind vorig jaar verging nog een kotter voor de kust van Den Helder nadat het net achter een wrak was blijven haken.

Van Beveren: ,,We houden nauw contact met Kustwacht Nederland, zij lokaliseren de containers en houden de situatie in de gaten. De plekken geven wij door aan de vissers. Helaas moeten wij ze ook adviseren om het gebied vanwege de veiligheid te mijden. Daardoor lopen ze vangsten en dus inkomsten mis. En dat is zuur, ruim een jaar na de containerramp met MSC Zoe.”

Dat er nu opnieuw containers in het water liggen zo snel na de ramp met het containerschip MSC Zoe verbaast de visserij. Ook de containers van de MSC Zoe sloegen over boord bij onstuimig weer.

,,De containerramp met de MSC Zoe was en is nog steeds een actueel probleem voor de visserij. Behalve dat de containerramp voor groot ongemak en onveilige situaties zorgde, vissen onze vissers nog steeds troep uit de containers van de MSC Zoe op. Je mag toch aannemen dat er geleerd is van die ramp en dat de regelgeving aangescherpt wordt.”

Net binnen