’In 2040 is iedereen gelukkig’ - Kinderen en raadsleden in Heemskerk kijken vooruit

Enkele leerlingen tonen enthousiast de kunstwerken waarin ze laten zien hoe Heemskerk er over twintig jaar uitziet.
© Ronald Goedheer
Heemskerk

,,In 2040 is iedereen gelukkig.’’ Dat is de meest opvallende uitspraak van een Heemskerkse leerling donderdagavond. De kinderen konden gemakkelijker vertellen hoe ze de toekomst van hun dorp zagen dan de raadsleden later op de avond.

De kinderen van de basisscholen zien een toekomst met veel drones, vliegende auto’s, drijvende huizen met zonnepanelen en robots. Zelfs de McDonalds heeft filialen in de lucht. De kinderen mochten hun ideeën presenteren aan de raadsleden - die moeten voor hen besluiten nemen. Die ideeën zijn verwerkt in kunstwerken in het gemeentehuis.

Vervolgens gingen de raadsleden een ’Toekomstdialoog’ aan. Het ging aanvankelijk vooral over de procedure, om de keuzes zo lang mogelijk uit te stellen. Maar toen kwamen er zeven stellingen waar ze voor of tegen moesten stemmen.

Nieuwbouw

De stemmen staakten bij de vraag of er voor de regio gebouwd moet worden of voor eigen behoefte. Bertus Berghuis (VVD) is voor bouwen voor de regio: ,,Anders wonen er straks alleen nog maar ouderen hier.’’ ,,Eerst maar eens bouwen voor onze kinderen’’, vond Freek Koster (Heemskerk Lokaal). Bijna net zo verdeeld is de raad over de vraag of er in een woonwijk ook ruimte is voor bedrijven. ,,Voor thuiswerkers en zzp’ers’’, vond Alex de Haan (Liberaal Heemskerk).

Een meerderheid wil meer toeristen trekken. ,,Om het dorp levendig te houden’’, stelde John van Nimwegen (CDA). ,,Hoe wil je dat stimuleren?’’, vroeg Eus Hes. ,,Je mag hier niet slapen. Het strand is ver weg van het station.’’

Aan nieuwe bedrijventerreinen hebben de meeste raadsleden geen behoefte. ,,Er staat al zo veel leeg’’, stelde Donny van den Berg. ,,Om minder afhankelijk te zijn van Tata mag er best meer ruimte zijn’’, vond Sindo Núñez Queija (CDA). Een kleine meerderheid wil het autogebruik niet terugdringen. ,,Er zijn wel wat knelpunten rond het centrum’’, merkte Van Nimwegen op.

De meeste raadsleden willen dat de gemeente een belangrijke sturende rol houdt.

Net binnen