Stapels voetbalplaatjes bij AH in Zaandam: ’Scheelt een hoop boodschappen’ [video]

Zaandam

Door het hele land was het woensdag tijd om de missende voetbalplaatjes van Albert Heijn te verzamelen. Waar men vroeger ruilmiddagen organiseerde, lagen er woensdagmiddag net geopende plaatjes netjes gesorteerd op tafel, midden in de supermarkt op het Julianaplein in Zaandam.

„Jouw hele stapel is compleet, vriend!” zegt Hanny. Zij is commercieel medewerker bij dit filiaal van Albert Heijn. De afgelopen vijf jaar organiseert en coördineert zij onder andere themamiddagen. 16 februari is de plaatjesactie afgelopen, dus geeft de winkelketen de plaatjes weg.

„Ik heb de afgelopen paar avonden tijdens het televisiekijken alleen maar plaatjes lopen scheuren en sorteren. Met een dienblad op schoot deed ik dat bijna blindelings!” vertelt Hanny.

123! 2! 101! 65! Het lijkt bijna bingo. Elin en oppas Robin zitten aan tafel en lezen de nummers van hun briefjes op. Hanny pakt dan het desbetreffende stapeltje en gaat zoeken naar het nummer.

Elin, Robin, Fake en Marthje bij de plaatjestafel tegenover de broodafdeling.
© Foto: Wim Egas

Elin en haar familie houden helemaal niet voetbal: „Maar sparen vind ik wel leuk! Ik neem nu ook plaatjes mee voor iemand uit mijn klas en een buurjongen.” Robin had dinsdag op Facebook gezien dat hier plaatjes opgehaald kon worden.

Netjes

Moeder Marthje laat zoon Fake rustig uitzoeken. Hij heeft thuis wel ergens een lijstje liggen, maar nu niet meegenomen. Normaal komen ze hier niet, dus dit was wel even een gelukje. Fake heeft als Marthje terugkomt een hele stapel. „Kijk! Helemaal uit mijn hoofd gedaan.”

Veel oma’s komen ook even kijken voor hun kleinkinderen, die appen nog even welke nummers ze nodig hebben. „Maar dat gaat meestal zo hoor,” vertelt Hanny. „Scheelt een hoop boodschappen zo!” roept een voorbijganger. Hiervoor kreeg men alleen plaatjes per tien euro aan boodschappen.

Hanny bromt dat er een stapel niet goed gesorteerd is. „Ik hou van netjes. Geen andere tafel in een andere Appie is zo netjes, gok ik.” Fake steekt de voetbalplaatjes in zijn zak. „Mama wil weg,” zegt hij beteuterd. Ze kunnen niet lang blijven, volgens Marthje. „Ach, zo blijft er nog wat te wensen over.”

Net binnen