Premium

Laatste kans voor Purmerender die scooter stal

Purmerend

De 19-jarige F. K. uit Purmerend heeft van de Alkmaarse politierechter nog één laatste kans gekregen. K. moest voorkomen voor een mishandeling in het Purmerendse uitgaansleven op 13 juni en het stelen van een scooter.

Hij ontkende betrokken te zijn geweest bij de mishandeling, maar gaf de diefstal van de scooter wel toe. „Ik had vervoer nodig. Ik schaam me er heel erg voor, ik had dit niet moeten doen”, zei hij tegen de politierechter.

De scooter was eigendom van de vader van de vriendin van K., maar de Purmerender beschikte niet over een rijbewijs en had niet gevraagd of hij het rijwiel mocht lenen. Op de vraag of hij zelf vond dat hij de scooter had gestolen antwoordde K. bevestigend; „Ja, het is eigenlijk wel diefstal.”

Joyriding

Maar de officier van justitie vond dat K. zich schuldig had gemaakt aan joyriding. Ze eiste vier weken gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk tegen de Purmerender omdat hij al een flink strafblad met verschillende feiten erop heeft. Ten tijde van de twee feiten hing hem ook nog een maand voorwaardelijke jeugddetentie boven zijn hoofd. Justitie eiste dat K. die ook ging uitzitten.

Maar de politierechter besloot uiteindelijk anders omdat de verdachte inmiddels een baan en woning zou hebben gevonden. Hij veroordeelde K. tot drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

De jeugddetentie die hem boven het hoofd hing is omgezet in een taakstraf van 60 uur die de inwoner van Purmerend wel moet gaan uitvoeren.