Premium

Spar op Dijk Alkmaar overvallen op klaarlichte dag. ’Als je hier werkt, kun je verwachten dat zoiets een keer gebeurt’

Spar op Dijk Alkmaar overvallen op klaarlichte dag. ’Als je hier werkt, kun je verwachten dat zoiets een keer gebeurt’
Alkmaar

Dit is een overval, zegt een man in zwarte jas met capuchon. ‘Is dit een grap?’, vraagt Mehmet Billor zich af. Hij staat op dat moment achter de kassa van supermarkt Spar aan de Dijk in Alkmaar.

Het is geen grap. Op woensdagmiddag op klaarlichte dag rond twee uur ‘s middags wordt de supermarkt naast parkeergarage Karperton overvallen.

Billor, leidinggevende van de supermarkt, heeft eigenlijk niet zo’n zin om mee te werken. ‘rustig blijven’, denkt hij.

De overvaller grijpt over de balie heen naar de kassalade. Dat laat de supermarktman zich niet zomaar gebeuren. Hij houdt de lade vast.

De overvaller trekt toch wat geld uit uit de lade. Met een buit van zo’n 200 euro snelt hij de winkel uit.

Politieauto’s verzamelen zich massaal bij de supermarkt.

Na de ophef verschijnt Billor weer achter de kassa met een lach van oor tot oor op z’n gezicht, vrolijk sigarettenpakjes uitdelend aan de verschillende klanten.

Hij stuitert nog na, maar adrenaline? Nee hoor, zegt-ie. ,,Die is weg hoor, nergens last van’’, zegt hij met bravoure.

,,Als je hier werkt, kun je verwachten dat zoiets een keer gebeurt.’’ Hij wijst op het seksstraatje Achterdam dat niet altijd frisse types trekt, de daklozen die voor de deur rondhangen en dat de winkel tot 12 uur middernacht open is.

,,Maar het is niet zo dat je er rekening mee houdt’’ verduidelijkt hij. ,,Je verwacht zeker niet dat het overdag gebeurt. Zeker niet om 2 uur s’ middags.’’

Collega Kim Horseling zag het gebeuren vanaf de broodjesafdeling, even dieper in de winkel.

Zij lijkt niet zo onder de indruk. Ze beaamt Billors inzicht. ,,Je weet dat het een keer op deze locatie kan gebeuren.’’

Toch is ze verbaasd dat iemand overdag de winkel overvalt. ,,Er hangen overal camera’s. Bij ons en bij de overburen. De overvaller staat er pontificaal op. Wat doe je?’’, vraagt ze zich hardop af.

De politie heeft de overvaller nog niet te pakken.