Restaurant Brasa in Purmerend: ’Wens was groter terras, het werd een heel pand’

Arwin Versteyne voor de uitbreiding van Brasa Purmerend.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

Arwin Versteyne van Brasa liep altijd al met de gedachte om zijn terras uit te breiden en wilde het liefst het buitendeel van restaurant Bardot overnemen. Toen hij de kans kreeg om het naastgelegen horecabedrijf in zijn geheel te kopen besloot hij de stap te zetten. „Ik heb met de toenmalige eigenaar snel kunnen schakelen.”

Het is een komen en gaan van bouwbedrijven deze dagen op het Purmerendse horecaplein. De eerste week wordt er voornamelijk gesloopt. Versteyne hoopt halverwege maart klaar te zijn met alle aanpassingen. De huidige zaak blijft tijdens de verbouwing gewoon draaien, alleen deze week is Brasa enkele dagen gesloten.

Brasa krijgt er binnen een flink stuk bij met ruim dertig zitplaatsen. Op het terras komen ook een groot aantal stoelen bij. „Het wordt straks een grote zaak, er komt een doorgang zodat we het nieuwe gedeelte bij de huidige zaak kunnen betrekken. Het nieuwe deel wordt hetzelfde ingericht, zodat het een geheel wordt.”

Het is maandagochtend als de uitbater zijn nieuwe plannen uit de doeken doet. De winkels zijn op dat moment nog gesloten, maar bij Brasa zit het al aardig vol. Vriendinnen met een kop koffie voor hun neus, collega’s die plannen bespreken en een ouder stelletje dat samen geniet van een stukje huisgemaakte taart.

Het laat volgens Versteyne zien dat iedereen welkom is bij Brasa en zich er thuis voelt. „Alles moet kloppen, dan heb je een goede horecazaak.”

De kracht van Brasa zit hem vooral in het personeel, vertelt de ondernemer.

„Het is moeilijk om te zeggen waarom Brasa zo goed loopt, je komt al snel arrogant over en dat wil ik absoluut niet. Als ik afga op wat onze gasten zeggen, dan zeg ik ook onze medewerkers. Zij maken echt het verschil. We vinden het heel belangrijk om goed opgeleid personeel te hebben. Onze medewerkers worden steeds bijgeschoold, denk bijvoorbeeld aan gastvrijheidstrainingen, een koffiecursus of een wijntraining. We hebben 22 medewerkers met een wijndiploma”

Brasa wil zich onderscheiden op het gebied van wijn. „Enkele andere cafés op de Koemarkt zijn gespecialiseerd in speciaal bieren, wij willen ons richten op wijn. We merken dat mensen steeds meer verstand van wijnen krijgen. Brasa wordt geen specifieke wijnbar, maar iedereen die een goed glas wil drinken kan bij ons terecht. We hebben dertig verschillende wijnen uit allerlei windstreken.”

Versteyne kijkt erg uit naar het voorjaar. Het terras krijgt een nieuwe uitstraling met grote parasols. „Ik ben blij dat ik nu het grote terras heb dat ik langer wilde.”

Net binnen