Stormbalans in Alkmaar: Bomen om, stuifzand, een dak kapot. Opschalen was niet nodig, zegt Veiligheidsregio

Even bijkomen bij de Bergerhoutrotonde.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

Tuinbanken vlogen door de lucht, schuttingen wiebelden, auto’s voelden de gierende wind trekken, maar de schade van storm Ciara lijkt in Alkmaar en omgeving mee te vallen.

,,Het is in ieder geval niet nodig geweest om dusdanig op te schalen’’, aldus de woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Maar de daadwerkelijke balans moet maandag nog opgemaakt worden, vervolgt hij. ,,De prioriteit lag bij de hulpverlening.’’

Ook de woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had de indruk dat het zondag meeviel in Alkmaar. Als het ernstig was geweest, waren er veel meldingen binnengekomen. ,,Het is bizar, maar ik heb bijna niets gehoord. Het was eigenlijk heel rustig’’, zegt de woordvoerder.

Boom

De storm die in het land zorgde voor windstoten die de 120 kilometer per uur passeerden, blies een boom omver bij de Bergerhoutrotonde in Alkmaar. Het verkeer zat klem, maar de jongeren maakten er al snel een klim-, klauter- en zitboom van.

Een deel van De Mare was afgezet.
© Foto DNP.NU

Bij winkelcentrum De Mare in Alkmaar was een deel bij de wc afgezet met lint. Een stuk van het dak van de ’woontoren’ kwam omhoog.

Met de schrik vrij in Egmond-Binnen.
© Foto DNP.nu

In Egmond-Binnen kwam een autobestuurder vrij met de schrik van zijn leven. De man reed van Egmond Binnen richting Castricum op de Randweg(N512) toen de storm een dikke boom van de grond rukte. Hij kwam vlak voor de automobilist op de weg terecht. Hij raakte niet gewond.

De auto kon op tijd voor de vallende boom remmen maar de takken kwamen onder de wagen vast te zitten. De brandweer heeft de auto uit de takken losgemaakt. Daarom was de weg tijdelijk in beide richtingen afgesloten.

Strijden tegen de wind bij Egmond aan Zee.
© Foto Sjef Kenniphaas

Het strand bij Egmond aan Zee trok nog steeds massaal bezoekers. Wel moesten ze vechten tegen opstuivende zand en groeiden de golven met de minuut.

Strandpaviljoen Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee was goed voorbereid. De terrassen waren dicht en alle spullen van het terras waren bij elkaar gezet. ,,Het waait goed, er is een hoop stuifzand. Het gaat behoorlijk te keer, maar binnen is het lekker warm'', aldus Inge van Nautilus aan Zee gistermiddag.

Volg hier alles over storm Ciara.

Net binnen