Premium

Beverwijkse kunstenaars van Studio O doen een dagje Texel: ’Ik moet even uit mijn comfortzone’

Beverwijkse kunstenaars van Studio O doen een dagje Texel: ’Ik moet even uit mijn comfortzone’
Slenterend over het Hoge Achterom aan de rand van het dorp stapelen de ideeën zich op.
© Heleen Vink
Texel

Genietend van de rondscherende meeuwen stonden zaterdag zeven kunstenaars van Studio O uit Beverwijk in de frisse wind op het bovendek van de veerboot naar Texel. Twee uur daarvoor waren twee auto’s volgepakt met Annelies Kwaak, Jasmijn Wester, Ed de Wilde, Jeroen Huijbregts, Ilona Timmer, Yvonne Zomerdijk en Jan van Kampen op weg gegaan voor een dagje Texel.

Vanuit het niets werden ze drie weken geleden benaderd door het bestuur van Klifhanger, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie op locatie in Den Hoorn. De bestuursleden zagen de invulling van het evenement, dat al voor midden juni gepland staat, door onvoorziene omstandigheden spaak lopen. Het clubje herpakte zich snel en wierp lijflijntjes uit naar diverse kunstenaars, waaronder die van Studio O. Die reageerden positief waarna binnen twee dagen een Texelse delegatie op hun stoep stond. Iedereen raakte direct enthousiast.

De termijn van de planning van Klifhanger van 18 tot en met 24 juni maakt het voor alle betrokkenen kort dag. Met als gevolg de eerste meeting van alle aspirant deelnemers, komend van Texel tot Arnhem en het bestuur op locatie op Texel.

„Hier is het”, onthaalt Texelaar Cor van Heerwaarden gastvrij de ’overkantse’ kunstenaars bij De Vermaning, het open atelier van de kunstschilder Hendrik Noorlander in Den Hoorn. In het voormalig Doopsgezinde kerkje staat in het midden van de sfeervolle ruimte een grote, voor de lunch vrolijk en gul gedekte, tafel uitnodigend klaar. Helder Texels licht valt door de voormalige kerkramen op de kansel, op schilderijen en kunstvoorwerpen en strijkt langs de contouren van de aanwezigen.

Als Christiane Tschäppät, voorzitter van Stichting Klifhanger, alle deelnemers verwelkomt, schuift Kees Bouvé als laatste kunstenaar aan tafel aan. Komend vanaf de boot kon hij de verleiding van eerst een korte duik in zee niet weerstaan.

Uit een kennismakingsrondje blijkt de range aan disciplines groot te zijn. Jasmijn Wester werkt bijvoorbeeld met textiel en is benieuwd naar de invloed die de elementen daarop zullen hebben. Jeroen Huijbregts maakt Pop Art gerelateerd werk dat op Instagram goed wordt opgepikt. „We zijn benieuwd hoe dat met Vloedlijn samenkomt”, lacht Christiane. Ook Jeroen ziet de uitdaging: „Ja, ik moet uit mijn comfortzone.”

Schuurtjes, bollenschuren, weitjes, landjes en achterommetjes worden geïnspecteerd op zoek naar dé inspiratie- annex manifestatieplek voor de eigen kunst. Deelnemend Texelse letterkunstenaar Willem Broens wijst naar een flinke bollenschuur en zegt tegen Jasmijn Wester: ,,Voor je dans kan hier wel duizend man publiek in.”

Aan het einde van de middag staat een nieuw raamwerk voor de komende Klifhanger stevig in elkaar. Met de hoofden tollend van nieuwe ideeën is het beduidend stiller in de auto’s op weg terug naar Beverwijk.