Te veel onderhoud schaadt monumenten in Beverwijk, Heemskerk, Akersloot, Castricum en Uitgeest

,,Je moet niet te snel dingen aanpakken. Het is zonde als we achteraf moeten vaststellen dat monumentale aspecten weggehaald zijn’’, zegt Jeroen Twisk van de Monumentenwacht Noord-Holland.
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

De Monumentenwacht Noord-Holland heeft vorig jaar 33 monumentale huizen kunnen inspecteren in het project van de stichting Triarcus. ,,Vaak blijkt dat eigenaren te veel hebben laten doen bij een een opknapbeurt of verbouwing’’, zegt directeur Jeroen Twisk. ,,Beter is het als onze inspecteurs vooraf advies kunnen geven.’’

Het gaat om woonhuizen die op een monumentenlijst staan van het Rijk of de gemeente.

De meeste huizen stonden in Castricum, variërend van arbeidershuisjes, herenhuizen tot boerderijen.

De overige huizen stonden in Beverwijk, Heemskerk, Akersloot en Uitgeest. Het oudste gebouw was een stolpboerderij die zijn oorsprong kent in de zeventiende eeuw. Er zaten ook veel jonge monumenten bij uit de jaren dertig.

De eigenaren onderschatten vaak de technische kwaliteit van hun huis, zegt Twisk. ,,Je moet niet te snel dingen aanpakken. Het is zonde als we achteraf moeten vaststellen dat monumentale aspecten weggehaald zijn. Het voegwerk bijvoorbeeld is indertijd met veel zorg, aandacht en vakmanschap aangebracht. Zo goed kunnen we het niet meer. Als er schade is, moet je zo min mogelijk vervangen, niet de hele gevel opnieuw voegen omdat je toch al bezig bent.’’

Te luxe

Soms wordt er ook te luxe en te duur hersteld, niet passend bij de stijl van bijvoorbeeld een arbeidershuisje - en gaat ook iets van de geschiedenis en de monumentale waarde verloren.

Een inspectie kan geld besparen, en kennis over de monumentale waarde van een huis. ,,Zo word je weer enthousiast over je bezit’’, zegt Twisk.

De eigenaren van de 33 woningen kregen een gratis bouwkundige inspectie en werden een jaar gratis lid van de Monumentenwacht.

Net binnen