Dansen op verjaarsfeest 100-jarige in Zwanenburg

toussaint
Zwanenburg

De koffiezaal van zorgcentrum Eigen Haard in Zwanenburg loopt snel vol met bewoners. Als een van de eersten is daar Aleid Vermeersch, die net honderd is geworden.

Zij krijgt hoog bezoek deze middag: de burgemeester van Haarlemmermeer komt haar feliciteren. Zodra haar nicht influistert wie die mevrouw met die mooie ketting tegenover haar is, begint ze de burgemeester antwoord te geven op al haar vragen. En die gaan over haar leven. Ondertussen genieten de andere bewoners van een taartje met daarop het cijfer 100.

Aleid Everdine Vermeersch werd 28 januari 1920 geboren in Medan, in het toenmalige Nederlandsch-Indië. Haar honderdste verjaardag wordt flink gevierd. Eerst in kleine kring, daarna met een bezoek van de burgemeester en komend weekend met een feest voor tachtig personen.

Mevrouw Vermeersch komt uit een gezin van acht kinderen, vijf jongens en drie meisjes. Daarvan is nog een broer in leven, die in Deurne woont. De honderdjarige ging al op jonge leeftijd het ouderlijk huis uit om te gaan werken. Ze werd naaister/coupeuse en had haar eigen klantjes. Ze maakte mooie japonnen en ook bruidsjurken met de hand.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zat ze in Indië bij een pleegfamilie, de familie Haye. Met deze familie is ze in 1947 meegekomen naar Nederland, Den Haag. Daar bleef ze nog een tijd wonen. Hier in Nederland werkte ze later als coupeuse en naaister tot haar 57e. Toen stopte de eigenaar van het bedrijf ermee.

Mevrouw Vermeersch is nooit getrouwd geweest en heeft ook geen kinderen, maar wel veel neven en nichten. Ze heeft altijd in Amsterdam gewoond en noemt zichzelf Amsterdammer, zoals zoveel Zwanenburgers doen. Ze heeft tot haar 97e jaar zelfstandig gewoond. Toen kwam ze ten val, brak haar heup en kwam voor de eerste keer in haar leven in het ziekenhuis te liggen.

Na drie operaties kwam ze in een rolstoel terecht en had even geen zin meer in het leven. Door haar wilskracht en met behulp van de fysiotherapeute is ze nu zover dat ze achter een rollator loopt en met haar nicht af en toe, als het mooi weer is, een rondje loopt naar de supermarkt. Dan gaan ze ergens koffie drinken en te voet weer terug naar verzorgingshuis Eigen Haard. De meeste neven en nichten wonen in de buurt.

De jarige staat bekend als heel bescheiden. Ze klaagt nooit en eet alles, hoewel ze de Indische keuken mist. Daarom gaat ze wel eens bij haar nicht Indisch eten.

Tijdens het verjaarsfeest wordt uiteraard Indisch gegeten, er komt een Indisch bandje spelen en als het even meezit gaat de jarige de dansvloer op, want dansen is haar lust en haar leven.

Net binnen