Premium

Een heldin, zo wordt de krantenbezorgster uit Kolhorn genoemd. Zelf vindt ze dat wat overdreven. ’Te hulp schieten bij brand, dat vind ik normaal’

Een heldin, zo wordt de krantenbezorgster uit Kolhorn genoemd. Zelf vindt ze dat wat overdreven. ’Te hulp schieten bij brand, dat vind ik normaal’
© Foto Glocal Media
Kolhorn

Een heldin, zo wordt Nannette Koens (26) uit Kolhorn genoemd. Al vindt ze het zelf allemaal maar normaal en de benaming ’heldin’ wat overdreven. De krantenbezorgster ontdekte dinsdag in alle vroegte een brand in een huis en redde de bewoonster.

Rond een uur of vijf liep ze haar vaste rondje door de wijk, vertelt ze ’s middags in de kantine van het krantendepot in Schagen. „Ik was vrij vroeg, meestal ben ik een half uurtje later. Zoals altijd liep ik met ’t hondje. Op een gegeven moment hoorde ik een brandalarm.”

Het bleek het huis te zijn van een oudere dame. „Ik woon zelf een paar huizen verderop en ken haar al zolang ik me kan herinneren. Binnen brandde licht.”

Zwarte rook

De vrouw was wakker geworden door de rook. „Ze had een zere neus, keel en ogen. Binnen was het donker en in de slaapkamer was het zwart van de rook. Ze kon niet zien wat er aan de hand was.”

Toen Nannette aankwam, stond de voordeur al op een kier. „Die heeft ze open gekregen, maar ze was nog niet buiten. Op het moment dat ik binnenkwam, stond ze in de gang en zocht de voordeur. Ik heb 112 gebeld en we zijn de woonkamer gegaan.”

Van de hulpdiensten moesten ze daarna weer buiten wachten. „Ik heb mevrouw haar sloffen aangedaan en haar meegenomen naar mijn huis, zo’n honderd meter verderop. Eigenlijk mocht dat niet van de hulpdiensten, maar het viel met bakken uit de lucht en ze had alleen een nachtjapon aan. Thuis heb ik haar een deken gegeven.”

Wat er precies gebeurde, kan Nannette zich niet goed meer herinneren. „Volgens mij heb ik uit automatisme zelfs eerst snel nog een krant door de bus gegooid”, lacht ze. „In het huis heb ik geen vlammen gezien, maar vooral veel rook. Die zwarte rook komt echt op je af. Ik ruik het nu nog, terwijl ik al meerdere keren heb gedoucht.”

De brand is waarschijnlijk ontstaan door een elektrische deken die vlam vatte. Met de vrouw gaat het ’naar omstandigheden redelijk goed’, vertelt Nannette, die contact heeft met de familie. „Ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Ze is vooral geschrokken en heeft nog wel last van haar ogen en luchtwegen.”

Vaker gebeurd

Nannette is vooral blij dat alles goed is gekomen. Ze heeft veel reacties gekregen. Zelf vindt ze de reddingsactie niet zo bijzonder. „Te hulp schieten bij brand, dat vind ik heel normaal. Ik hoop dat andere mensen dit ook zouden doen. Toen ik met de hulplijn sprak, kreeg ik al te horen dat ik heel rustig was. Dat komt ook doordat ik dit soort dingen eerder heb gezien. Ik heb bijvoorbeeld ook weleens een inbreker naar binnen zien gaan toen ik een ronde liep. Daardoor ben ik niet zo snel in paniek.” Haar collega’s delen die ervaring: zij hebben als bezorger ook al een aantal branden gesignaleerd. „Ik ben blij dat we het kunnen navertellen, zou het morgen zo weer doen.”

Hoe het afliep met de kranten die ze nog moest bezorgen? „Ik was gelukkig bijna bij het laatste huis. Maar door alles wat er was gebeurd, wist ik niet meer precies waar ik gebleven was. Misschien dat er een paar mensen geen krant hebben gehad, maar ik heb nog geen klacht gehoord.”