Mogelijke doorbraak in verdwijning Tanja Groen uit Schagen

© Archieffoto Marc Moussault
MAASTRICHT

Er is mogelijk een doorbraak in het verdwijningsmysterie rond de 18-jarige Tanja Groen uit Schagen die in 1993 in Maastricht verdween. De politie gaat woensdag na een zeer serieuze tip graven in een graf op een kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem, waar haar lichaam begraven zou zijn.

Dat meldt de politie Limburg. De serieuze tip kwam in het najaar van 2019 binnen bij het cold case team van de Limburgse politie.

De ouders van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen vinden de zoektocht op het kerkhof aan De Beente in Maastricht „heel spannend.” „Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondraaglijk geweest”, schrijft moeder Corrie Groen in een verklaring.

Corrie en Adrie Groen realiseren zich dat ze nog moeten afwachten of hun dochter echt op de begraafplaats van de katholieke kerk aan De Beemte in Maastricht ligt. „Ons is duidelijk gemaakt dat het niet om zomaar een tip gaat. We hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Deze heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, aldus de politie. De nabestaanden geven medewerking aan het onderzoek aan het graf, dat de hele dag duurt. De begraafplaats is woensdag afgesloten.

Misdrijf

De verdwijning van de tiener is een van de grootste coldcase-mysteries. Tanja zou gezondheidswetenschappen gaan studeren in Maastricht. Ze verdween in de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september 1993 nadat ze van een ontgroeningsfeestje op de sociëteit Circumflex in het centrum van Maastricht terug fietste naar haar kamer Gronsveld. Dat ligt ten zuidoosten van Maastricht. Ze kwam daar nooit aan.

De politie ging van meet af aan uit van een misdrijf. Er is sinds haar verdwijning op talloze plekken gezocht. In 2012 werd nog een fiets opgedoken uit de Maas. Die bleek niet van haar te zijn. In 2014 nog onderzocht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) botten die waren gevonden op een akker bij Gronsveld. Het bleken geen resten te zijn van Tanja.

Spoorloos verdwenen

„Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondraaglijk geweest. Het heeft ons elke dag bezig gehouden. Wij zouden erg opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen”, laat moeder Corrie via misdaadjournalist Peter R de Vries weten. De Vries is woordvoerder van de familie Groen. Vader Adrie vindt het erg spannend, maar wijst erop dat hem door de politie is verteld ’dat het niet om zomaar een tip gaat’.

In een interview met deze krant in 2018 vertelden moeder Corrie en vader Adrie over de pijnlijke onzekerheid die de nabestaanden al meer dan een kwart eeuw tart: Verdwijning Schagense Tanja Groen: ’Hoe moeilijk ook, wij houden hoop’

’We blijven hopen’

Moeder Groen prees het coldcaseteam van de eenheid Limburg. „Als die iets horen, zoeken ze het uit. Alleen: meestal leidt het tot niets. Maar toch blijven we hopen. Zeg nooit nooit. Je weet het niet. Wie weet dat iemand ziet wat voor opluchting het kan zijn als er iets bekend wordt, en besluit alsnog zijn of haar mond open te doen. Daar hopen we nu een beetje op.”

Die hoop lijkt dus niet voor niets te zijn geweest. Wie het coldcaseteam van de politie tipte over de zoekplaats, is nog onduidelijk. Ook De Vries wil er nog niets over zeggen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De verdwijning van de Tanja Groen is een van de meest bekende onopgeloste coldcase-misdrijven rond tieners uit de jaren negentig. Eerder werden de moord op Marianne Vaatstra (1999) uit Zwaagwesteinde, Milica van Doorn (1992) uit Zaandam, Andrea Luten (1993) uit Ruinen en Nicole van der Hurk (1995) uit Eindhoven opgelost.

Vorige week lanceerde de politie nog de coldcase-kalender met daarop 52 onopgeloste, ernstige misdrijven. Ook de verdwijning van Tanja Groen staat op deze kalender. Nederland telt zo’n 1500 coldcasezaken. Dat zijn verdwijningen, verkrachtingen, moorden en bomaanslagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen