Premium

Peter Stam uit Velsen-Noord, kandidaat voor IJmonder van het jaar: ’Het geeft me ook een trots gevoel’

Peter Stam uit Velsen-Noord, kandidaat voor IJmonder van het jaar: ’Het geeft me ook een trots gevoel’
’De natuur hier in de omgeving is zó mooi. Je moet er wel ook voor hebben’.
© foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Het komt niet vaak voor. Maar Peter Stam valt even stil. „Wat ik ervan vind om kandidaat voor de titel IJmonder van het Jaar zijn”, herhaalt hij de vraag. En antwoordt dan snel: „Natuurlijk is het erg leuk. Het geeft me ook een trots gevoel. Het streelt zeker mijn eer.”

Maar de Velsen-Noorder heeft ook iets van verbazing. „Toen ik zaterdag de krant opensloeg en las dat ik toch de finaleronde had gehaald, moest ik even gniffelen. Ambassadeur Han Arxhoek en mijn persoontje hebben er in de laatste twee weken erg aan getrokken. Bij de vishandelaar en de bloemenkraam van Leo Aardenburg hadden we stapeltjes kaarten neergelegd waarmee mensen mij konden kandideren. Dat heeft me uiteindelijk geholpen.

Ik won nipt van Marja Korbee, de vrijwilligster bij Telstar. Mijn stemmen komen overigens niet alleen uit Velsen-Noord, maar ook uit IJmuiden en Wijk aan Zee. Vooral omdat ik mij ook inzet voor de verbetering van de luchtkwaliteit. En dat is iets dat niet bij de gemeentegrenzen ophoudt.”

Maar toch, het bleek voor hem een verrassing dat hij bij de laatste zes eindigde. „Dat betekent dan toch wel iets. Kijk, ik ben de laatste tijd redelijk veel in de publiciteit geweest. Eerst met mijn pleidooi voor het behoud van een gelijkvloerse kruising bij de Velsertraverse.

Zodat senioren niet gedwongen worden om met hun scootmobiel door een donker en onveilig tunneltje te rijden. Dan de kwestie van de luchtkwaliteit in relatie met Tata Steel en recent de problematiek rond de woonboten bij de Spuisluis die moeten wijken voor de bouw van windmolens. Ik strijd tegen dat soort onrechtvaardigheid.

Overheden die burgers hun wil op willen leggen. Of - in het geval van Tata Steel - bepaalde milieuzaken jarenlang gedogen. Kijk, het staalbedrijf is een puberend jongetje dat probeert zijn grenzen te verleggen. De provincie moet daartegen optreden. Dat heeft ze niet gedaan. Dáár ben ik boos om. Gelukkig herkennen veel mensen dat gevoel.”

Rechtvaardig

Dat rechtvaardigheidsgevoel en zorg voor anderen? Dat komt van zijn moeder. „Als er iemand ziek was in de familie dan liet ze alle spullen in de steek en zei tegen de kinderen: ’Jullie redden je zeker wel’ en dan ging ze.. . Zo ben ik blijkbaar ook.”

Altijd opkomen voor de belangen van de wijkbewoners. Stam weet niet beter. In een ver verleden was hij de medeoprichter en voorzitter van Wijkbelangen Velsen-Noord. Hield zich bezig met zaken als de westelijke Randweg, het Wijkontwikkelingsplan (WOP) of het weren van vrachtverkeer in de wijk. Een paar jaar geleden werd hij door Velsen Lokaal gevraagd voor een plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De afloop is bekend: binnen vier jaar tijd verliet hij twee maal de fractie van Velsen Lokaal, om alwéér voor zichzelf te beginnen in de fractie met als naam Peter Stam. „Het is wel keihard aanpoten als eenmansfractie. Maar ik kan me vrij bewegen, voel geen fractiedruk meer.”

Zeezicht

Na de verkoop van zijn strandpaviljoen Zeezicht in IJmuiden, dat hij vijf jaar met zijn zoon Martin heeft gerund, heeft hij meer de tijd voor zichzelf. „Al was die strandperiode een geweldige ervaring, hoewel je bijna dag en nacht in touw was. Naast zijn politieke werk (Wijkplatform Velsen-Noord, commissielid van de IJmond Commissie en raadslid) helpt hij af en toe zijn zoon die tegenwoordig eigenaar is van paviljoen Zuidpier. Of hij maakt met zijn vrouw Sylvia duinwandelingen.

„De natuur hier in de omgeving is zo mooi. Je moet er alleen wel oog voor hebben. Gelukkig heb ik dat.” Nog even over de verkiezingen. Maakt hij enige kans? Zijn antwoord is duidelijk: „Ik denk het wel. Nu ik de finale heb gehaald ga ik voor de overwinning.’’

Pieter van Hove

ijmonder_van_het_jaar.pdf