Lichaam Tanja Groen mogelijk in gedolven graf gelegd [video]

Politie doet op een begraafplaats aan de Beente onderzoek.
© Foto: ANP
MAASTRICHT

Het graf op een kerkhof in Maastricht waarin de politie woensdag zoekt naar mogelijke stoffelijke resten van Tanja Groen uit Schagen, was op het moment van haar verdwijnen op 31 augustus 1993 vers gedolven. Op 1 september werd het graf gebruikt bij de begrafenis van een overledene. Dat zei de woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het kerkhof in Heugem bij Maastricht lag op de weg waarlangs de 18-jarige studente Tanja Groen mogelijk terugkeerde vanuit Maastricht naar haar kamer in het dorp Gronsveld, aldus de woordvoerder.

„Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, op Radio1. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.

De politie kreeg de tip over de plaats waar de resten van Groen zouden liggen volgens de verslaggever enkele maanden geleden binnen. „Dat is onderzocht en dat werd uiteindelijk zo concreet dat ze nu zijn gaan graven.”

Zoektocht naar Tanja Groen op begraafplaats in Maastricht.
© ANP Graphics

Thuis in spanning

De familie van Tanja Groen is volgens De Vries niet aanwezig op de begraafplaats. „De familie wacht thuis af en zit enorm in spanning.”

Onder meer twee archeologen en forensisch specialisten van het NFI zijn bezig met het openen van het graf. Over het graf is een witte tent neergezet.

Mochten er naast de stoffelijke resten van de overleden man in het graf nog andere stoffelijke resten worden gevonden, dan gaan die naar het NFI. Daarna kan het nog weken duren voor duidelijk is of de stoffelijke resten van Tanja Groen zijn.

Het is ook mogelijk dat eventuele gevonden stoffelijke resten van een al eerder begraven persoon zijn, wiens graf werd geruimd voordat op 1 september 1993 de overleden man ter aarde werd besteld. Volgens de woordvoerder komt het in Limburg vaker voor dat een graf wordt hergebruikt en de eerdere resten achterblijven.

Lees ook:

-> Mogelijke doorbraak in verdwijning Tanja Groen uit Schagen

-> Maastricht houdt adem in bij opgraving in coldcasezaak Tanja Groen

-> Verdwijning Schagense Tanja Groen: ’Hoe moeilijk ook, wij houden hoop’, zeggen ouders in interview 25 jaar na haar verdwijning

-> Oud-rechercheur Tanja-Groenzaak: ’Dit is echt heel serieus’

-> Pastoor hielp in 1993 mee met zoeken naar Tanja Groen

-> Peter R. de Vries: ‘Politie zoekt op basis van serieuze, concrete informatie’ [video]

-> Zorgvuldigheid troef bij onderzoek vermiste Tanja Groen uit Schagen

-> Beheerder begraafplaats over onderzoek Tanja Groen uit Schagen: ’Agenten kwamen de kerkhofadministratie ophalen’

-> Spanning groot in Schagen, moeder Tanja: ’Politie heeft cruciale informatie’

Net binnen