De FIT-redactie wil weten: Waarom gaan we gebukt onder rugpijn?

De FIT-redactie wil weten: Waarom gaan we gebukt onder rugpijn?

Acupunctuur? Andullatietherapie? De chiropractor? Manuele therapie? Mensendieck? Wat doen we aan rugpijn die maar niet over wil gaan?

Grofweg driekwart van de Nederlanders krijgt ooit rug- of nekklachten - dat zijn zo’n 12,8 miljoen mensen. Maar voor hooguit vijf procent van de klachten in de rug wordt een aanwijsbare oorzaak gevonden. In 2018 waren er ruim 600.000 nieuwe gevallen van lage rugpijn, de meest voorkomende klacht (bron: Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg).

De redactie van FIT wil uitgebreid ingaan op rugpijn en is daarom ook nieuwsgierig naar ervaringen van lezers. Over de aard van de klachten, behandelmethodes - experimenteel en minder experimenteel. Is er leven met, of na de pijn? In elk geval bestaat de indruk dat er vaak geen oplossing wordt gevonden voor die zeurende of stekende pijnscheuten.

Cijfers over chronische rugklachten lijken op voorhand moeilijk te traceren, maar dat slechts vijf procent van de rugpijn een duidelijke oorzaak heeft, voorspelt weinig goeds. Vrouwen hebben vaker rugproblemen dan mannen.

In 2015 bezochten ongeveer vier miljoen Nederlanders een fysiotherapeut, veertig procent van hen vanwege rug- of nekklachten. Volksgezondheidenzorg.info, het overheidsplatform waarop het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rapporteert over de staat van de gezondheid, constateert daarnaast: ,,Een deel van de mensen met rugklachten gebruikt helemaal geen zorg. Dit geeft een onderschatting van het werkelijke aantal personen met nek- en rugklachten.’’

Is dat omdat ’er toch niets helpt’? Of wordt iets revolutionairs dat wél werkt, over het hoofd gezien?

Reageer via fit@mediahuis.nl.