Boeren protesteren met protestbord bij Wieringerwerf tegen gebiedsplan voor Wieringermeer. ’Straks staan er alleen nog maar kassen en datacenters’

Een groot protestbord bij Wieringerwerf.© foto mediahuis/marten visser

Marten Visser
Wieringerwerf

Boeren uit de Wieringermeer protesteren tegen het nieuwe Gebiedsplan Wieringermeer, waarin de gemeente Hollands Kroon de toekomstige ontwikkelingen in het gebied wil regelen.

Maandagmorgen kwam een grote groep boeren met zo’n twintig tractoren naar de rotonde bij de ingang van Wieringerwerf om daar een groot protestbord te plaatsen.

De boeren vrezen dat zij met hun bedrijf straks helemaal op slot komen te zitten als de plannen van Hollands Kroon doorgaan. Die kunnen leiden tot een ongebreidelde uitbreiding van Agriport, stellen de boeren. Ze vrezen dat kassen steeds meer oprukken, mede door verplaatsing van bedrijven uit het Westland.

Ook kunnen er nog veel meer datacenters komen, zegt Rob Smit, akkerbouwer van de Oosterterpweg. ,,Eerst was er sprake van dat er nog 2500 hectare bij zou kunnen. Dat is na wat gemor teruggebracht naar 750 hectare. Maar wel met het beding dat er na vijf jhaar wordt bekeken hoe het staat en er dan nog 750 hectare bij kan. En vijf jaar later nog eens. Dan kom je dus toch op die 2500 hectare uit, het duurt alleen wat langer.’’

De boeren vrezen dat de Wieringermeer een soort openluchtmuseum wordt. De gemeente wil de oude IJsselmeerboerderijen beschermen, maar biedt verder geen planologische mogelijkheden om andere bedrijvigheid op deze percelen te doen.

Net binnen