Bewoners springen in paniek uit raam na woningbrand in Zaandam

Ronald Massaut
Zaandam

Bij een brand in een woning aan de Pelikaantraat in Zaandam zijn zondagochtend een man en een vrouw gewond geraakt toen zij ‘in paniek’ uit het raam sprongen. Beiden braken daarbij een enkel en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Niet duidelijk is hoe het nu met de slachtoffers is.

Lees ook: Woningbrand Pelikaanstraat Zaandam raakt de buurt

Het vuur ontstond even voor 8.30 uur in een kamer op de eerste verdieping. Oorzaak was een televisie die in brand vloog. Bewoners probeerden zelf de brand te blussen, maar dat lukte niet. Inmiddels was de brandweer al met groot materieel onderweg.

Het pand – een groot woonhuis - is aangepast voor kamerverhuur. In het pand worden zes kamers verhuurd en bewoond.

Volgens eigenaresse Vahide Yalcin voldeed het pand aan alle veiligheidsvoorschriften. ,,De bewoners hadden via de trap het pand kunnen verlaten, maar moeten in paniek zijn geraakt. Verschrikkelijk dat dit gebeurt. En door een televisiebrand. Geen idee hoe dat kan gebeuren.’’

Eigenaresse Vihide Yalcin en haar broer Cahit Karaman nemen de schade op na de brand in het woonhuis.

Eigenaresse Vihide Yalcin en haar broer Cahit Karaman nemen de schade op na de brand in het woonhuis.© Mediahuis

Yalcin werd thuis gebeld door haar dochter die zelf in het pand woont. ,,Zij zei: er is brand. Ik dacht eerst dat een grap was, want dit verwacht je niet. We zijn direct hierheen gekomen.’’

De beide bewoners zijn van zes-zeven meter naar beneden gesprongen of hebben zich laten vallen voor het raam van de verdieping langs, waar de brand woedde.

Het tegelpad ter plaatse is krap een meter breed. Mogelijk zijn beiden gewond geraakt aan een enkel door de trottoirband. Bewoners die geprobeerd hebben de brand te blussen hebben rook ingeademd, maar hoefden – na behandeling in de ambulance - niet naar het ziekenhuis.

De gemeente gaat kijken of voor de bewoners alternatieve opvang moet worden gezocht. Volgens de eigenaresse van het pand valt de schade mee. Die zou beperkt zijn gebleven tot de twee betrokken kamers aan de linkerzijde van het pand.

,,Mijn man is al begonnen met schoonmaken en verven’’, vertelt zij. Hoe het met de beide slachtoffers is, weet zij niet. Ze kent ook hun identiteit niet. ,,Ik woon hier niet, maar aan de andere kant van de stad. Ja, gewone mensen; jonge man, jonge vrouw. Mijn dochter kent ze waarschijnlijk wel, want zij regelt hier alles, maar zij past nu op de kleinkinderen.’’

© DNP.NU/Dirk Jan Bood

Net binnen