Premium

Tata Steel Nederland: geen massaontslag in IJmuiden

Tata Steel Nederland: geen massaontslag in IJmuiden
IJmuiden

De werkgelegenheid bij Tata Steel in IJmuiden blijft tot oktober volgend jaar op hoofdlijnen gegarandeerd. Dat heeft de directie van Tata Steel Nederland toegezegd in een gesprek met vakbond FNV.

Het bericht is een opsteker voor de ruim 9000 werknemers van Tata Steel in Nederland. ,,De directie bevestigt dat zowel de FNV als de directie het werkgelegenheidspact ondertekend hebben en dat wij ons beiden hieraan hebben gecommitteerd. Het pact is dan ook de leidraad voor de uitwerking van het verbeterprogramma van Tata Steel Nederland. Het spreekt voor zich dat wij ons beiden dan ook aan het pact zullen houden”, zo schrijft de directie van Tata Steel Nederland in een brief aan de FNV.

Hoewel het volgens de Nederlandse directie onvermijdelijk is dat er banen verdwijnen, lijkt het gevreesde massaontslag daarmee voorlopig van de baan. De in Londen zetelende Europese directie van Tata Steel maakte eind vorig jaar bekend 1600 van de 9000 banen bij de hoogovens in IJmuiden te schrappen. Dit tot grote woede van de werknemers. Zij kwamen vorige maand in actie om hun ongenoegen te uiten. Zij dreigen de boel plat te gooien wanneer de plannen niet van tafel gaan. De vakbonden lieten eerder al weten Tata Steel Nederland aan de afspraken te zullen houden.

Grote woede

De directie in IJmuiden vreest dat het goedlopende Nederlandse onderdeel nu de wegkwijnende Britse staalindustrie moet gaan subsidiëren, omdat het hoofdkantoor in India geen geld meer naar Europa wil overmaken. Veel problemen die in het Verenigd Koninkrijk spelen, komen tot grote woede van de werknemers in IJmuiden daarmee in hun ogen op hun bordje terecht.

Lees ook: Ontslaggolf Tata Steel: 1600 banen weg in IJmuiden. Vakbonden en ondernemingsraad zijn woedend

Sinds de overname van de Nederlandse en Engelse hoogovens in 2007 (het toenmalige fusiebedrijf Corus) door Tata, hebben de Indiërs ruim 4 miljard pond verloren op hun Britse bezit. Inmiddels hebben ze een groot deel daarvan dan ook verkocht of gesloten. ’IJmuiden’ verdiende in diezelfde periode €2 miljard netto.

Maatregelen onvermijdelijk

Desalniettemin erkent de Nederlandse directievoorzitter Theo Henrar in de brief, die in handen is van de DFT-redactie, dat ook in IJmuiden de staalproductie ’sterk onder druk staat’, en dat ’maatregelen onvermijdelijk zijn.’

Donderdag 10 januari stuurde de FNV nog een bezorgde brief naar IJmuiden, omdat de vakbond vreest dat er aan het Nederlandse structuurregime gemorreld wordt. Henrar spreekt dat in zijn antwoord tegen, en geeft aan eveneens weinig te voelen voor het ’outsourcen’ van werk naar ’Lage Lonen Landen.’ Dat lijkt een rechtstreekse verwijzing naar mogelijk voorgenomen plannen om een deel van het kantoorwerk in IJmuiden naar India te verplaatsen.

De stellingname is opvallend, want met zijn toezeggingen aan de vakbond, neemt de Nederlandse top wel het risico te botsen met de Europese en Indiase hoofdkantoren.

Lees ook: Zorgen en vooral strijdlust na massaontslag IJmuiden