Zonder straf van je wapen af: inleveractie moet Zaanstad wapenvrij maken [video]

ZAANSTAD

Wie een wapen in huis heeft, kan daar vanaf maandag van af zonder daarvoor bestraft te worden.

Samen met de gemeente Zaanstad en het openbaar ministerie houdt de politie een inleveractie van 20 januari tot en met 2 februari. De uitnodiging om wapen in te leveren is een aanvulling op het preventief fouilleren.

,,Wapens moeten onze stad uit, zo simpel is het”, zegt burgemeester Jan Hamming. ,,Wapenbezit leidt tot wapengebruik en dat zorgt voor de meest vreselijke tragedies. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen. Mijn oproep is dan ook: Als je een wapen bezit, lever het in. Als je iemand kent met een wapen: zorg dat hij of zij hetzelfde doet.”

Als aanvullende maatregel bieden politie en OM wapenbezitters nu de mogelijkheid om stoot-, slag-, steek- en vuurwapens in te leveren bij een daarvoor speciaal ingericht wapendepot. Tijdens deze inleverweken wordt geen straf opgelegd voor het verboden wapenbezit. Het inleveren van de wapens, met uitzondering van de vuurwapens, kan zelfs anoniem. Bij het inleveren van vuurwapens noteert de politie wel persoonsgegevens, maar vindt er in principe geen vervolging plaats voor verboden wapenbezit. Onderzocht wordt of het vuurwapen betrokken is geweest bij een strafbaar feit. Als dat het geval is, volgt verder onderzoek en kan de houder als verdachte worden aangemerkt.

Stoot-, slag- en steekwapens kunnen op het politiebureau Zaandijk (Guishof 1), Zaandam Centrum (Nicolaasstraat 5) en Zaandam Zuidoost (Vermiljoenweg 19) in een speciaal wapendepot gedeponeerd worden. Vuurwapens haalt de politie na afspraak thuis op.

Voor het maken van een afspraak, het inleveren van een vuurwapen of voor meer informatie over de wapeninleveractie kun je bellen met 0900-8844 of mailen naar wapeninleveractie.zaanstad@politie.nl. Anoniem melden kan natuurlijk ook via 0800-7000.