Premium

Egmond Halve Marathon boet misschien wat aan heroïek in, maar blijft onvergelijkbaar met elke andere loop

De meest heroïsche aflevering in de Egmond-historie: Peter Rusman is in 1985 in een ’poollandschap’ op weg naar de solozege.
© Foto Joop Boek
Egmond aan Zee

Nog altijd is de ’halve van Egmond’ een hardloopwedstrijd die iedere enigszins fanatieke hardloper eens gelopen wil hebben. Heroïsch en anders dan alle andere. Toch is de loop iets minder heroïsch dan vroeger, toen een Elfstedentocht nog geschaatst werd in plaats van gezwommen.

,,In Egmond heb je altijd wat’’, doceert Willem Engel. De 66-jarige loper uit Vianen staat in een regenjas in een portiek uit de wind te wachten op de start van zijn 23ste Halve Marathon in Egmond. Hij heeft het allemaal meegemaakt. ,,Sneeuw, ijs, water, wind. Een halve marathon zoals deze, die vind je nergens anders. Vandaar dat ik hier zo graag loop.’’ Het parcours dat is veranderd, maar vooral de klimaatveranderingen zorgen dat de loop iets minder zwaar is dan jaren terug, vindt ook hij. ,,Maar het is nog altijd zwaar. Vroeg in het jaar, bijna altijd koud. Hoe zwaar de loop is hangt ook af van de wind. Maar zwaar is hij altijd. Je loopt hier een halve marathon, maar in verhouding met andere halve marathons is deze dertig kilometer lang.’’

Net binnen