Premium

Unieke koffiebar in Hilversum met dove barista: ’Soms schrikken mensen van mij’

Cateringmanager Bianca Janssen bestelt in gebarentaal een koffie bij barista Eric Stoel in de koffiebar in het M Gebouw in Hilversum.
© Foto: studio kastermans/ daniëlle van coevorden

De koffiebar in het M Gebouw in Hilversum lijkt op een gewone koffiebar. Totdat de medewerkers hun bakkie bestellen. Dan gaat iedereen ineens wild gebaren naar de man achter de bar. Barista Eric Stoel (52) is doof sinds zijn geboorte. Hij is een ’gebaarista’ van de Sign Language Coffee Bar. Een initiatief om mensen met een gehoorprobleem aan een baan te helpen. Stoel is gedetacheerd bij Vitam, de cateraar van het M Gebouw aan de ’s-Gravelandseweg en thuisbasis van onder meer de KRO-NCRV. Daar maakt hij vijf dagen per week koffie.

Femke de Wolf steekt haar rechterwijsvinger op, draait met haar vinger een klein rondje in de lucht. Vervolgens draait de medewerkster van de KRO-NCRV haar hele hand rond. Dan beweegt ze haar twee vlakke handen horizontaal. Achter de bar volgt Eric Stoel haar bewegingen aandachtig. Er verschijnt een brede lach op zijn gezicht, zijn duimen gaan omhoog en hij duikt achter de koffiemachine. Hij weet wat ze wil. Een latte machiatto. Hij schuift de sifon onder de koffiebonenmaler.