Gemeente Den Helder koopt Sportpark Ruyghweg van de marine

Gemeente Den Helder koopt Sportpark Ruyghweg van de marine
Sportpark Ruyghweg is dringend aan een opknapbeurt toe.
© George Stoekenbroek
Den Helder

De kogel is door de kerk. De gemeente Den Helder heeft met het Rijksvastgoedbedrijf overeenstemming bereikt over de overname van Sportpark Ruyghweg.

De gemeente telt er 1.225.000 euro voor neer. Onder voorwaarde dat de marine het complex de komende twintig jaar voor 60.000 euro per jaar mag huren. Het sportpark wordt voor zo’n 1.3 miljoen euro gerenoveerd. De gemeenteraad wordt gevraagd het geld voor de overname en renovatie beschikbaar te stellen.

,,We praten hier al zeker tien jaar over’’, zegt sportwethouder Peter de Vrij.

,,Succes heeft altijd vele vaders. Veel partijen in de gemeenteraad hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de overname van het sportpark. Maar toen deze coalitie aantrad, lag alles stil. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde het complex niet meer verkopen, vanwege de verwachte groei van de marine. Mijn complimenten voor wethouder Michiel Wouters en zijn mensen die succesvol hebben onderhandeld met het Rijksvastgoedbedrijf. Met deze overname kunnen we weer een van de doelen in het coalitieakkoord afvinken.’’ Wouters zegt dat het Rijksvastgoedbedrag ’aanzienlijk meer’ wilde hebben voor het complex. ,,Wij betalen uiteindelijk wat het complex op basis van een wederzijds goedgekeurde taxatie waard is.’’

Na de overdracht kan de renovatie in gang worden gezet. De Vrij: ,,Het complex voldoet na de renovatie aan de standaarden van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Dat is goed voor de uitstraling van de stad. Straks kunnen hier dus ook landelijke wedstrijden worden gehouden. Van die faciliteiten maakt de marine als huurder ook gebruik. In feite is iedereen dus winnaar.’’ SV Sportlust en SV Noordkop hoeven voor de verbeterde faciliteiten geen hogere huur aan de gemeente te betalen.

Een grasveld beslaat zestig procent van het 444.000 vierkante meter grote complex. Wethouder Wouters: ,,Wij willen nog een stuk grond verwerven dat ligt tussen het grasveld en de grond die we van Port of Den Helder hebben overgenomen. Daarna stellen we een visie op voor het hele gebied.’’