Premium

Lidl wil in Den Helder supermarkt gaan vestigen op bedrijventerrein tegenover azc Doggershoek

Den Helder

Na Aldi wil nu ook supermarktketen Lidl zich vestigen op een bedrijventerrein. Lidl wil naar het pand waar vroeger meubelzaak Klercq zat, tegenover azc Doggershoek.

De Duitse supermarktketen heeft bij de gemeente Den Helder een verzoek ingediend om de adressen Burgemeester Ritmeesterweg 15, 15a en 15b om te bouwen tot supermarkt. Het verzoek wordt nu door ambtenaren van de gemeente Den Helder getoetst.

Bezinnen

Wethouder Michiel Wouters, verantwoordelijk voor detailhandel, wil niet veel kwijt over de aanvraag van Lidl. „We bezinnen ons er nog op.”

De Detailhandelsfederatie Den Helder (DFD), de koepel van Helderse detailhandelsverenigingen, is fel tegenstander van supermarkten op bedrijventerreinen. Wat DFD betreft, maakt de gemeente Den Helder dus korte metten met het verzoek van Lidl, zegt DFD-voorzitter Jacco Kat: „Wij wijzen het voornemen van Lidl om een supermarkt op die plek te wijzen af. Sterker, wij houden vast aan de visie zoals beschreven in het rapport Jutten in Den Helder van Stad & Co. Wij zijn voorstander van het saneren van die locatie en van samenvoeging met het Ravelijn center. De gemeente onderschrijft dat ook nog steeds.”

Eerder wilde Aldi verhuizen van winkelcentrum Schooten Plaza naar het Ravelijncenter, op de plek waar vroeger autoschadebedrijf Duynker heeft gezeten. Daar wil het bedrijf een supermarkt vestigen van vijftienhonderd vierkante meter. In Schooten Plaza beschikt de keten over een ruimte van duizend vierkante meter.

DFD en de gemeente Den Helder houden het plan van Aldi tegen. Zij vinden dat de meubelboulevard niet de plek is voor een supermarkt. Voorzitter Hans van Leeuwen van Ondernemersvereniging Ravelijncenter is zeer benieuwd hoe het verzoek van Lidl uitpakt. „Ik ga ervan uit dat Lidl niet zomaar een verzoek doet om op die plek een supermarkt te vestigen. Er is ongetwijfeld marktonderzoek gedaan waaruit blijkt dat de consument daar graag een supermarkt wil. Wij vinden dat naar de consument moet worden geluisterd.”

Het is onduidelijk of Lidl een tweede supermarkt in Nieuw Den Helder wil, naast de vestiging in de Duinpassage, of dat die winkel de deuren sluit als de gemeente een supermarkt tegenover het azc toestaat. Lidl heeft nog niet gereageerd op een verzoek om de aanvraag toe te lichten.