Nieuwsgierige vos half uurtje in tuin Kersenboogerd [video]

Hoorn

Ongeveer een half uur lang scharrelde zondagavond een vos in de achtertuin van de familie Booij in de Matissehof, in de Hoornse wijk Kersenboogerd. Het beest gluurde nieuwsgierig naar binnen, maar verdween vlak voor de dierenambulance Hoorn e.o. arriveerde.

Peter en Monique Booij hadden net een van hun Maine Coon raskatten binnengelaten. ,,Die heeft er gelukkig niets van meegekregen, anders was het niet goedgekomen, vrees ik’’, zegt Peter.

Kennelijk is de vos vanaf landerijen, hemelsbreed 300 meter van hun huis, langs de sloot aan de achterkant gelopen. ,,Dat moet haast wel’’, zegt Peter. Hij begrijpt niet goed hoe de vos hun tuin is binnengekomen, want die is met schuttingen en schrikdraad afgesloten, juist om te voorkomen dat de katten weglopen.

,,We zaten op de bank tv te kijken toen we om een uur of half tien plotseling die vos zagen, bij de vijver. Hij kwam ook naar het raam en stond op een gegeven moment met glas ertussen neus aan neus met onze kat. Opzienbarend! Hij was wel onrustig, aan het zoeken hoe hij er uit kon. We belden de dierenambulance, maar de vos was al vertrokken toen die kwam.’’

Nieuwsgierige vos half uurtje in tuin Kersenboogerd [video]
Oog in oog met de vos.
© Still uit video Monique Booij

Kiki Pierlo van de dierenambulance heeft een vos in de bebouwde kom van Hoorn alleen een keer dood aangetroffen. Dat was in de Slapershaven.

Vossen zijn roofdieren die vrijwel overal in Nederland voorkomen, de laatste jaren steeds vaker ook in stedelijke woongebieden. Ze zijn vooral ’s nachts en in de schemering actief en houden zich overdag schuil onder struiken of in holen. De gemeente Hoorn stelt in een reactie dat een vos in principe niet gevaarlijk is en het risico klein is ermee in aanraking te komen. Wel wordt geadviseerd afstand te houden, de vos met rust te laten en kippen en konijnen achter gaas te houden.

Het laatste nieuws.