Riettouwtjes ’redding’ voor molen Ceres in Bovenkarspel

Riettouwtjes ’redding’ voor molen Ceres in Bovenkarspel
De afgebrande molen trekt veel bekijks.
© Foto Mediahuis
Bovenkarspel

Riettouwtjes hebben de molen Ceres in Bovenkarspel gespaard van totale verwoesting tijdens de brand. Dat zegt molenaar Johan Ooijevaar.

,,Toen het riet vlam vatte, brandden die touwtjes door en viel het riet meteen naar beneden. Daardoor zijn de houten balken en uiteindelijk het geraamte van de molen intact gebleven. Dat is deels de redding geweest’’, aldus Ooijevaar.

,,Er zijn ook molens waar het riet met staaldraad is opgebonden. Die laten niet los bij brand en dan zijn de gevolgen nog veel erger.’’

Dikke balken

Ook de dikke balken hebben volgens hem brandwerend gewerkt. Ooijevaar spoedde zich op oudjaarsavond direct naar de molen. ,,Door de mist zag ik slechts een rode gloed en dacht eerst dat het nog meeviel, maar toen ik dichterbij kwam, wist ik genoeg. Dit doet heel veel pijn.’’

Tegenover het verlies staan ook positieve punten. Zo zijn de wieken praktisch ongeschonden, alsook het stalen gevlucht en de as. Verder staan de maalstenen nog op hun oorspronkelijke plaats en vertonen ze nauwelijks schade. Daarnaast heeft de houten onderbouw relatief weinig schade opgelopen.

Tot slot is de bibliotheek in de molenhut eronder volledig gespaard gebleven. Daarin ligt historische documentatie over molenbouwgeschiedenis opgeslagen en veel educatief materiaal.

Riettouwtjes ’redding’ voor molen Ceres in Bovenkarspel
Brandweer haalt smeulend riet bij molen Ceres weg.
© Foto Mediahuis

Ooijevaar is de brandweer dan ook dankbaar: ,,Die hebben ontzettend goed werk verricht. Er zijn duizenden liters water overheen gegaan, maar er is geen druppel in de molenhut gekomen. Alles is er kurkdroog gebleven. Die brandweerlieden verdienen een grote pluim.’’

Zoals bekend is de molen Ceres ook een geliefde trouwlocatie. Volgens Ooijevaar is er op oudjaarsdag zelfs nog een stelletje in het huwelijksbootje gestapt. Daar tegenover staat een trouwlustig koppeltje dat anderhalf jaar geleden de datum 20-02-2020 vastlegde voor een huwelijksvoltrekking in de molen Ceres. Of zij voor dit bijzondere decor zullen kiezen, valt nog te bezien.

Stichting De Westfriese Molens, die onder de paraplu van het Westfries Genootschap opereert, heeft gisteren een eerste schouw gedaan en onderzoekt de mogelijkheden voor wederopbouw.

Ramptoeristen

De Broekerhavenweg is op nieuwjaarsdag het toneel van ramptoerisme. Bewoners maken massaal foto’s en filmpjes van het zwartgeblakerde geraamte dichtbij de spoorlijn. Velen van hen hebben filmpjes van de verwoestende brand gemaakt. Zij zijn dan ook blij verrast dat er nog zoveel overeind staat. ,,Dit had ik echt niet verwacht, toen ik de vlammen zag.’’

Terwijl vermoeide brandweermannen van het korps Stede Broec riet verwijderen, rouwt het publiek om de teloorgang. ,,Dit is eeuwig zonde want het is zo’n beeldbepalende monument’’, jammert Simon Kamper.

,,Deze molen is nog niet zo lang geleden met steun van de Juniorkamer gerestaureerd. We hebben al zo weinig monumenten. Dan komt dit extra hard aan. Ik vrees dat je hier al snel over een half miljoen euro schade praat.’’ Vanuit de politiek is via facebook reeds een crowdfundingsactie gestart voor herstel.