Recordmozaïek Limmen Ludiek dreigt dakloos te raken

Het kurkmozaïek bij de presentatie in 2015.
© Foto Limmen Ludiek
Limmen

Het prachtige kurkmozaïek van Limmen Ludiek dreigt dakloos te worden. Het mozaïek, in 2015 gemaakt van 400.000 uit de hele wereld bij elkaar gespaarde kurken, kan niet langer in de loods ’de Kurkenhof’ van Limmen Ludiek aan de Jan Valkeringlaan staan.

„We moeten daar weg”, zegt vrijwilliger André Koopman. „We hebben er bijna acht jaar met veel vrijwilligers met plezier gewerkt. De ruimte werd ons beschikbaar gesteld door iemand uit het dorp. We hebben nooit iets ervoor hoeven betalen. Maar nu is de loods verhuurd, per 1 januari. We kregen het begin deze week te horen.”

Natuurlijk staan er meer materialen in de loods, maar het kurkmozaïek is volgens Koopman de eerste prioriteit. „We zouden het liefst hebben dat iemand het zou overnemen en ergens tentoonstellen. En anders dat het ergens gestald kan worden.”

Het gaat om 52 platen van 122 bij 244 centimeter en een paar zakken met kurken, aldus Koopman. Uitgestald is het kunstwerk 32 meter breed en vijf meter hoog. Het ontwerp van vormgever Alex Stuifbergen uit Limmen verbeeldt een canon van de Nederlandse geschiedenis. Op het ontwerp staan belangrijke Nederlanders: Rembrandt, Anne Frank, Johan Cruyff, Willem-Alexander en Máxima, Joost van den Vondel, Fanny Blankers-Koen, Neelie Kroes en dj Hardwell. Maar ook het VOC-logo, stroopwafels, grachtenhuisjes, een briefje van vijf gulden, de Erasmusbrug, tulpen en het logo van de Olympische Spelen van 1948 in Amsterdam. Het werkstuk heeft een recordgrootte en staat in het Guinness Book of Records.

Net binnen