Kolencentrale Hemweg maandag dicht [video]

Amsterdam

De kolengestookte Hemwegcentrale in Amsterdam gaat maandag definitief dicht. Als eerbetoon aan het personeel worden portretten op de zijkant van het gebouw geprojecteerd.

Deze oudste kolencentrale van Nederland sluit enkele jaren eerder omdat het kabinet anders de doelen voor het verminderen van CO2 niet haalt. De wet waarin een verbod op kolenstook is geregeld, werd vrijdag door de Eerste Kamer aangenomen. Eigenaar Vattenfall zal van de Nederlandse overheid een vergoeding krijgen voor het vervroegd sluiten.

Nagenoeg alle werknemers hebben een andere baan binnen het concern gekregen of zijn met pensioen gegaan. De centrale zou eind dit jaar sluiten, maar het streven van Vattenfall was om dat voor de kerstdagen te doen. Dat gaat lukken.

Zaterdag 21 december, wordt de laatste steenkool gestookt in Hemweg-8, gevolgd door enkele dagen aardgas om de installatie schoon te branden van kolenresten, waardoor het ontmantelingsproces vereenvoudigd wordt. Hemweg-8 sluit op maandag 23 december definitief. De ontmanteling begint in 2020 en duurt enkele jaren.

Overigens blijft er op het terrein nog wel een kleinere gasgestookte elektriciteitscentrale open. De site aan de Hemweg zal in de toekomst fungeren als fossielvrije ’hub’ voor elektriciteit en warmte, zowel in productie, als doorvoer én tijdelijke opslag van energie. Daarnaast vormt de Hemweglocatie in de toekomst het centrum voor de productie van alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine.

Eerbetoon

Eerder deze week werd een speciaal eerbetoon aan de Hemweg-8 in Amsterdam onthuld: kunstfotograaf Henk Wildschut legde trotse medewerkers van de centrale vast in meer dan levensgrote portretten. Die zijn tot het einde van het jaar aan de zuidwestzijde van de centrale te zien zijn. De video-installatie strekt zich uit over de gehele 50 meter breedte van het gebouw en is vanaf de A10 en A5 goed te zien.

Net binnen