Kerst in West-Friesland: lichtjes, kerstmuziek en kindje wiegen

Hoorn/Enkhuizen

Iedereen leeft op zijn of haar manier naar Kerst toe. Door bijzondere vieringen, optredens en herdenkingen. Een overzicht.

Maandag 23 december

De Evangelische Broedergemeente viert kerst met Surinaamse kerstliederen in de Dorpskerk van Zwaag, aanvang 19.30 uur.

Dinsdag 24 december

Op kerstavond om 17 uur is er in de Franciscus Xaveriuskerk in Enkhuizen gezinskerstviering met kinderkoor Sunshine; om 20 uur kerstnachtviering met koor Joyful Spirit en om 22.30 uur viering met koor Reaching Hand.

In de Westerkerk in Enkhuizen komen mensen bij elkaar om samen bekende kerstliederen te zingen. De kerkdeuren gaan open om 21 uur, om 22 uur begint de viering van muziek, samenzang en een overdenking. Napraten bij de koffie met iets lekkers. Wie zelf geen vervoer kan regelen, kan bellen (tot en met 22 december): 06-22855449.

De kerkdeur in Oostwoud staat wijd open voor kinderen en (groot)ouders die de Kinderkerst vieren. Er wordt gezongen, orgel gespeeld en het verhaal verteld van herbergier Nathan en het gerucht over een kindje in de stal van zijn herberg. De kerstavond begint om 19 uur. De toegang is gratis, de collecte is voor een project van Kerk in Aktie.

In de Dorpskerk van Zwaag is het om 19 uur kinderkerst met de musical ’Michiel en de houtsnijder’. In de Martinuskerk van Medemblik begint om 19 uur de gezinsviering, gericht op kinderen, met kerstverhaal en kinderkoor.

Onder het motto ’Mag ik dan bij jou?’ begint om 20 uur de volkskerstzang in de Oosterkerk in Hoorn. Bezoekers zingen de bekende liederen, begeleid door Alkmaar Brass. Het koor Regospel zingt en het orgel wordt bespeeld. Kerk open 19.15 uur, toegang vrij.

Het Kindje wiegen hoort erbij in de Lambertuskerk in De Weere. Kom om 18.30 uur naar de kerk en breng je stem uit op het beste kerstverhaal. Na het Kindje wiegen kun je het kerstkind begroeten en de dieren aaien.

In het stro luisteren naar winterverhalen en de schapen aaien. Kerstavond zet De Schapenstreek in Lutjebroek de staldeur weer open. Je mag meespelen met de band Kitchenware, knutselen met wol en lammetjes kijken. Tijd: 17 tot 20 uur. Toegang: een vrijwillige bijdrage.

Het koor Frank & Zij is te gast in de kerk van Hoogwoud. Om 20.45 uur is er samenzang van bekende kerstliederen, de viering begint om 21 uur. Aan het orgel Frank Hoebe. Na afloop ontmoeting.

De Raad van Kerken Hoorn, Zwaag en Blokker viert Kerstmis op verschillende manieren. Kerstavond spelen en zingen medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn een minimusical. Aanvang 19.15 uur in het personeelsrestaurant. Om 19.30 uur komt de Doopsgezinde Remonstrantse Gemeente bijeen in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, muzikaal omlijst door het koor Nostra. En in de Dorpskerk van Blokker is het om 20.30 uur luisteren en ’verstillen’ met liturgiegroep Het Venster en het gemengd koor Grote Waal.

In de Martinuskerk in Zwaag begint om 18 uur het Kindje wiegen. Het kerstverhaal wordt verteld en er worden kerstliedjes gezongen met orgelbegeleiding door Jean Luc Vriend.

Klassieke kerstvieringen zijn er in Het Octaaf, J.D. Pollstraat in Hoorn, om 22 uur met Interkerkelijk koor Echo; eucharistieviering met Marcanto om 22 uur in de Pastoor Nuijenstraat in Zwaag; om 22.30 uur PKN in de Dorpskerk van Zwaag; om 22.30 uur met de koren Voces Cyriaci en Schola Cantorum in de Koepelkerk in Hoorn. Vooraf om 20 uur gezinsviering in de Koepelkerk.

Om 22 uur begint in de protestantse kerk van Wognum het gezamenlijke kerstfeest van de gemeente Het Vierkant en protestantse gemeente Thomas.

Het crematorium aan de Berkhouterweg in Hoorn houdt 24 december van 17 tot 19 uur een lichtjesavond met inloop. Bezoekers kunnen een kerstdrankje krijgen en wenskaartjes invullen of een kaars ontsteken.

Eerste kerstdag

Een levende kerststal, schminken en knutselen: het is er allemaal tijdens het Kindje wiegen, van 13 tot 14 uur in de Martinuskerk in Medemblik. De kerkdeuren van de Koepelkerk in Hoorn gaan om 14 uur open voor het Kindje wiegen. Het kerstverhaal wordt om 14.30 uur verteld; kinderen mogen erin meespelen. Wie verkleed als engel, koning of herder wil meedoen kan zich om 14 uur in de kerk verkleden. Ook worden er kerstliedjes gezongen.

Vieringen op eerste kerstdag zijn er in Blokker in de Dorpskerk om 10 uur met Anne Roel de Boer op trompet; eucharistie en samenzang met koor om 9.30 uur in Zwaag, Pastoor Nuyenstraat 3a; in Hoorn om 10 uur gezinsdienst in de Oosterkerk; om 10 uur bij de Doopsgezinde Remonstrantse Gemeente in het Foreestenhuis aan de Grote Oost 43 met saxofonist Ries Companjen en om 11 uur in de Koepelkerk met Capella Franciscus.

In de Franciscus Xaveriuskerk in Enkhuizen werkt gemengd koor Sint Caecilia mee aan de kerstviering van 10 uur. De ochtenddienst van gemeente Het Vierkant is in de kerk van Benningbroek met medewerking van de 4Cantorij.

Net binnen