AZ in elf minuten tijd op een hoopje gespeeld door Manchester [video]

Manchester

Een kleine vijftig minuten mocht AZ donderdagavond denken dat het serieus kans maakte op een overwinning op Old Trafford. In elf minuten tijd maakte Manchester United vervolgens hardhandig een einde aan die gedachte.

Welkom op het hoogste niveau, leek de Engelse grootmacht te willen zeggen. Andreas Pereira gooide er een hoogstandje uit, Juan Mata gaf een leep passje, Ashley Young besloot toch maar eens ten aanval te trekken en Mason Greenwood, achttien jaar oud, ontstak het dynamiet in zijn linkerbeen. Van 0-0 ging het tussen de 53e en de 64e minuut naar 4-0. Het Theatre of Dreams, de bijnaam van het stadion van Manchester, veranderde voor AZ op slag in een naargeestige donkere steeg waarin je in een nachtmerrie belandt.

Bij de 2-0 mocht AZ zich nog beklagen dat een overtreding tegen Fredrik Midtsjø niet werd afgefloten, waardoor Mason Greenwood kon scoren. Maar kort daarna mocht AZ net zo goed blij zijn dat Jordy Clasie niet zijn tweede gele kaart kreeg toen hij Greenwood neerlegde en United een penalty kreeg. Er was in die elf minuten simpelweg geen houden aan voor AZ. Overlopen en overklast door een Engelse topclub die – gelukkig voor AZ – bovendien niet eens met zijn sterkste elf speelde. Sterspeler Marcus Rashford bijvoorbeeld kreeg opnieuw rust.

Hoop

Zodoende draaide de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League voor AZ uit op een enorme deceptie, terwijl er zo naar was uitgekeken. AZ was in de voorgaande vijf duels ongeslagen gebleven en had United in de thuiswedstrijd op 0-0 gehouden. De hoop was dat er in Engeland een mooi resultaat geboekt kon worden – misschien zelfs wel een stunt. Een overwinning zou AZ de groepswinst hebben opgeleverd.

Snel genoeg was te zien dat AZ in het met 65.000 toeschouwers gevulde stadion voor de duvel niet bang was. Zie Oussama Idrissi na tien minuten, met een balletje achter het standbeen langs. Het levert hem een open doekje op van de 3600 meegereisde AZ-fans. En kijk de speelwijze van AZ achterin: na een kwartiertje staan de verdedigers één op één, terwijl de snelheid van spits Anthony Martial toch gevreesd wordt. Maar ook die reputatie is voor AZ geen reden om voorzichtig te zijn. Jordy Clasie, ook deze avond weer centrale verdediger, schuift geregeld door op aanvallende middenvelder Juan Mata. De manier van spelen en het lef van AZ brengen Manchester United vooral in het eerste kwartier af en toe in verlegenheid, maar echt grote kansen worden niet gecreëerd.

Voor één speler was het vooraf wel flink slikken. Spits Ferdy Druijf zat op de bank, terwijl iedereen verwachtte dat hij de geschorste Myron Boadu zou vervangen. Spelen op Old Trafford zou een mooie beloning zijn geweest voor zijn heldenrol in de vorige Europese wedstrijd. Met twee goals tegen Partizan Belgrado schoot Druijf AZ naar een gelijkspel (2-2) en daarmee naar de volgende ronde.

Geen beloningen

Maar een uitwedstrijd bij Manchester United leent zich bij trainer Arne Slot niet voor beloningen. Slot koos ervoor om geen centrumspits op te stellen, maar in plaats daarvan twee aanvallende middenvelders: Calvin Stengs en Dani de Wit. Omdat de centrale verdedigers van Manchester niet graag ‘doordekken’, zou AZ met Stengs en De Wit op het middenveld gemakkelijker een meerderheid moeten krijgen.

De strategie werkte in de eerste helft aardig – al zal het altijd de vraag blijven hoe het met Druijf in de spits zou zijn gegaan. Vooral Stengs liet zich regelmatig gelden als de speler waar het bij AZ in balbezit om draaide. Maar het mocht allemaal niet baten. AZ kon zeggen dat het op Old Trafford was geweest en dat het een helft lang goed had meegedaan. Daar bleef het bij.

Lees ook: Ferdy Druijf hoorde woensdagavond dat hij niet zou spelen: ’Ik heb mezelf maar een beetje buiten de groep gehouden’

Lees ook: Arne Slot: ’Het klinkt misschien belachelijk, maar we hadden kunnen winnen’

Manchester United-AZ 4-0.

53. Young 1-0, 58. Greenwood 2-0, 62. Mata (pen.) 3-0, 64. Greenwood 4-0.

Manchester United: Romero; Young (68. Laird), Tuanzebe, Maguire (68. Jones), Williams; Matic, Mata, Garner; Andreas Pereira, Martial (59. Chong), Greenwood.

AZ: Bizot; Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal; Midtsjø, Stengs, Koopmeiners; Sugawara (68. Vlaar), De Wit (63. Druijf), Idrissi (77. Ouwejan).

Het laatste nieuws.