Premium

Gevraagd: 118 Nieuwediepers met ’n (levens)lichtje, want Den Helder start de viering van 75 jaar vrijheid met het herdenken van zijn vermoorde Joodse inwoners

De Rijkswerf in oktober 1940, na een bombardement. Het zwaar getroffen Den Helder werd op 8 mei 1945 bevrijd.
© Archieffoto
Den Helder

’Vrijheidsmaaltijden’ voor honderd Nieuwediepers, theater, een popfestival en meer: Den Helder viert 75 jaar vrijheid met een gevarieerd programma. Met als start een ceremonie die indrukwekkend moet worden: 118 mensen die een lichtje dragen om de 118 Joodse slachtoffers uit Den Helder te gedenken.

De viering start op zondag 26 januari op het Julianaplein. Daar zal ’s avonds om half zeven een deel van het landelijke Holocaust-monument ’Levenslicht’ worden geactiveerd. Het monument is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Alle gemeenten in Nederland waar vermoorde Joden, Sinti en Roma woonden zijn uitgenodigd mee te doen. Het totale monument bestaat uit 104.000 steentjes, een even groot aantal als de mensen die door de nazi’s werden gedood vanwege hun afkomst. Den Helder krijgt, net als veel andere gemeenten, een deel van de stenen.

Net binnen