Premium

Ook woontoren in plan met 97 appartementen aan Nieuwe Steen in Hoorn

Ook woontoren in plan met 97 appartementen aan Nieuwe Steen in Hoorn
In groen de gebouwen op perceel Nieuwe Steen 6, met langs de Provincialeweg de woontoren.
© Beeld: A-Zeven
Hoorn

A-Zeven Projectontwikkeling uit Wognum is bezig met een groot woningbouwplan voor het perceel Nieuwe Steen 6 in Hoorn. Dat biedt plaats aan 97 woningen in verschillende gebouwen, waaronder een toren van 40 meter hoog aan de kant van de Provincialeweg.

Het plan werd maandagavond gepresenteerd aan gemeenteraadsleden, omwonenden en andere betrokkenen. Het is nog in een pril stadium: de initiatiefnemer, gelieerd aan aannemingsbedrijf Wit Wognum, wil het aan de hand van de reacties eventueel aanpassen, voor het verder wordt uitgewerkt. Dan volgt de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, want het perceel heeft geen woon-, maar een kantoorbestemming.

Leeg sinds 2009

De woningbouw komt op het perceel waar een groot kantoorgebouw leeg staat, sinds dit in 2009 werd verlaten door accountantskantoor BDO, dat naar Wognum verhuisde. A-Zeven kocht het in 2016. Het wilde aanvankelijk appartementen maken in het bestaande kantoorgebouw, maar werd door de gemeente op het idee gebracht van sloop en nieuwbouw. Andere kantoorpanden in de buurt zijn al omgebouwd tot appartementencomplexen.

Het perceel Nieuwe Steen 6 heeft de vorm van een L, met een brede basis en de lange kant langs de Nieuwe Steen (zo’n tachtig meter). Daar komen volgens het plan gebouwen van vier tot vijf bouwlagen hoog. Tandartsenpraktijk Octant blijft zoals zij is.

Sociale huur

Het uitgangspunt is dat er verschillende soorten woningen in het plan komen: sociale huur (24), middenhuur (12), middendure koopwoningen (22) en duurdere koopwoningen (39). In de toren komen 36 appartementen: twaalf verdiepingen met elk drie woningen en in de ’plint’ een maatschappelijke functie, zoals bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk.

148 parkeerplaatsen

Volgens het schetsplan, gemaakt door stedebouwkundigen van buroURSEM uit Avenhorn, komen er tussen de gebouwen op maaiveldniveau 148 parkeerplaatsen in een omgeving met veel groen.

Juist het parkeren roept vragen op. Sebo Koning van Initiatiefgroep Bewoners Woonwijk Nieuwe Steen zei dat de vrees bestaat dat het bouwen van zo veel woningen op een klein oppervlak een parkeerbelasting zal opleveren voor de rest van de wijk. Ook staat de groep kritisch tegenover het beoogde dubbelgebruik met parkeerders van Octant: tandartsbezoekers parkeren overdag, als bewoners met de auto naar het werk zijn. Nic Wit van Wit Wognum zei dat dit wel degelijk mogelijk is: ,,Kijk nu maar, ’s avonds staat daar niemand.’’

Ondergronds parkeren is volgens Wit onbetaalbaar, maar een suggestie van Roy Drommel (GroenLinks), om in het plan een drielaags parkeergarage neer te zetten, vond hij het overdenken waard.

Wethouder Arthur Helling gaf aan dat het college bezig is de parkeerbehoeften in de hele Nieuwe Steen in kaart te brengen, om de situatie in zijn geheel goed te kunnen organiseren. In de toekomst worden bijvoorbeeld ook de voormalige hockeyvelden ontwikkeld tot woningbouwgebied. De toenemende verkeersdruk op de doorgaande wegen in de Nieuwe Steen, waarover ook een ongeruste vraag kwam, krijgt dan ook de nodige aandacht.